Akcie

Akciové trhy: Pohled trhu na prominentní akciové tituly FANG je může rozdělit

Pondělí 26. březen 2018 16:38

Kvartet technologických akcií Facebook, Amazon.com, Netflix a Google resp. jeho matka Alphabet, které v roce 2013 nazval televizní guru a dřívější manažer hedge fondu Jim Cramer termínem FANG resp. jejich potenciál se může rozdělit.

Kvartet technologických akcií Facebook, Amazon.com, Netflix a Google resp. jeho matka Alphabet, které v roce 2013 nazval televizní guru a dřívější manažer hedge fondu Jim Cramer termínem FANG s cílem popsat čtyří atraktivní akciové tituly, které v posledních letech táhly hlavní americké akciové indexy k rekordním maximům, resp, jejich potenciál se může rozdělit, což ovšem může podkopat jeden z nejlepších růstových příběhů devítiletého býčího akciového trhu.

Akcie Facebook a Alphabet minulý týden prudce oslabily s tím jak hlavní akciový index USA S&P 500 klesl blízko k únorovým minimům, kdy index v deseti dnech odepsal 10 % poté, co v lednu dosáhl na rekord. Kritika Facebooku kvůli nakládání s uživatelskými daty, když se chybou data 50 milionů uživatelů dostala do rukou politické konzultační firmy Cambridge Analytica ve spojení s obavami potenciální regulace internetových firem poškozuje i Alphabet. Facebook i Alphabet několik měsíců čelí kritice za zneužití svých platforem během kampaně prezidentských voleb USA v roce 2016. Evropské státy již podnikají kroky k řešení rizik spojených s diskrétností uživatelských dat stejně jako omezením nefér konkurence podobně jako přibližně před dvaceti lety v případě Microsoftu

Akcie Facebooku resp. Alhabetu za týden klesly 13 % resp. 10 % a ze svého maxima 20 % resp. 14 %. Akcie Netflix a Amazon.com, další z kvartetu FANG tento týden taky oslabily, ale méně. Cena akcie Netflix resp. Amazon je vzdálena od svého rekordu 8 % resp. 10 %. Akcie Apple jsou např. pod svou rekordní ceou 10 %.

Růst obav z možné vládní regulace v USA a Evropě v odpovědi na ohrožení diskrétnosti ale vedou investory k úvahám, zda více mezi těmto technologickými akciemi vedoucími novou ekonomiku rozlišovat. Velké technologické firmy se zaměřením na spotřebitele jsou již řadu let lídry akciového trhu a poslední události mohou signalizovat konec jejich vedení. Na druhou stranu dlouhodobý technologický růst je od svého konce značně vzdálen. Experti se neshodnou, které akcii FANG se se bude v budoucnu dařit.

Dlouhodobě nicméně investoři zůstávají vůči akciím Facebook, Amazon, Netflix a Google/Alphabet optimističtí, analytici přes skandál diskrétnosti minulý týden významně nezměnili svá očekávání pro akcie Facebook resp. Alphabet.

Od roku 2013 tyto tituly investorům přinesly významné zhodnocení, Facebook a Amazon přes 400 %, Netflix přes 1 000 % a hodnota Alphabet se přibližně ztrojnásobila.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web