Akcie

Akciové trhy USA: Akcie na velikonoční pondělí padly kvůli slabosti tech. akcií a obchodní válce

Úterý 3. duben 2018 13:09

Akcie na burze USA otevřené a obchodující i o velikonočním pondělí slábly s tím, jak investoři prodávali akcie technologických firem s oživením obav obchodní války.

Hlavní akciové indexy oscilovaly pod svými 200-denními klouzavými průměry (ty představují důležité technické podpory). Index S&P 500 dokonce pod touto svou pivotní technickou hladinou zavíral poprvé od června 2016, kdy UK odhlasovala vystoupení z EU. Taky proto mají investoři rovněž obavy, že současná slabost cen akcií není jen pouhou technickou korekcí. Tento fakt, poručení hladiny 200-denního klouzavého průměru, zase naopak přitahuje technické prodejce krátkodobých trendů. S&P 500 je rovněž v 10 % korekci ze svého rekordu z konce ledna, což více znepokojuje investory, že devítiletý býčí trh může být v nebezpečí svého konce.

První obchodní den druhého čtvrtletí začal rozsáhlým prodejem koncentrovaným do sektorů technologie a diskreční spotřeby. Ztráty akcií Amazon.com, Tesla a Microsoft vedle jiných akciových titulů tentokrát sebraly hlavní pozornost odvetným obchodním krokům Číny zveřejněným v neděli.

Na velikonoční pondělí, Index S&P 500 klesl 2,2 % na 2 582 bodů, Index Dow Jones Industrial Average oslabil 1,9 % na 23 644 bodů a Index Nasdaq Composite klesl 2,7 % na 6 870 bodů. Všech 11 hlavních sektorů Indexu S&P 500 zavřelo níže, když největší ztráty byly patrné v sektorech diskreřní spotřeba a technologie, 2,8 % resp. 2,5 %. Nasdaq byl stažen dolů akciemi Microsoft, Intel, Apple, Facebook a Alphabet.

Největším tlakem poklesu na Index S&P 500 v pondělí byl Amazon.com, jehož akcie oslabila 5,2 % s pokračováním twitterových útoků prezidenta USA Donalda Trumpa na tohoto maloobchodního prodejce.

Akcie společnosti Tesla končila pondělí 5,1 % níže po zprávě firmy, že produkuje 2 000 automobilů Modelu 3 týdně, ačkoliv cíl byl nastaven na 2 500. Ztráty producenta elektrických automobilů navýšily pokles téměř 14 % minulého týdne s vyšetřováním vážné havárie v Kalifornii a snížením úvěrového ratingu agenturou Moody’s.

Naopak, akcie zdravotní pojišťovny Humana uzavřely den 4,4 % výše se zprávou, že firma jedná se společností Walmart o rozšíření jejich partnerství případně o jejím převzetí maloobchodní firmou. Akcie firmy Walmart oslabily 3,8 %.

Výnosy amerických státních dluhopisů klesly na dvouměsíční minimum s tím, jak investoři prodávali akcie a svůj kapitál koncentrovali do aktiv bezpečí před páteční pozorně sledovanou zprávou zaměstnanosti za první kvartál.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web