Akcie

Akciové trhy USA: Akcie v pátek silně rostly díky příznivé zprávy zaměstnanosti a poklesu nejistot

Pondělí 12. březen 2018 11:32

Současný býčí trh amerického akciového trhu zahájený 9. března 2009 slaví 9. narozeniny a je druhým nejdelším v historii.

Americké akciové trhy výročí oslavily silným růstem: Index S&P 500 vzrostl 1,7 % a Indexy Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite vzrostly 1,8 %.

Indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average se na konci týdne nacházely 3 % a 4,8 % pod lednovým rekordním maximem, ale 10 % resp. 8,5 % nad únorovými minimy. Za celý týden Index S&P 500 vzrostl 3,5 %, Index Dow Jones Industrial Average posílil 3,3 % a Index Nasdaq Composite 4,2 %.

Hlavním impulsem růstu cen akcií byla příznivá únorová zpráva zaměstnanosti USA. Data ukázala nečekané zrychlení růstu zaměstnanosti včetně navýšení růstu zaměstnanosti za předchozí dva měsíce roku. Silný trh práce je příslibem pokračování solidního růstu ekonomiky a akciových valuací. Akciový trh rovněž přijal s úlevou informaci zpomalení růstu mezd. Minulá zpráva za leden totiž před měsícem ukázala naopak jeho zrychlení, což přispělo k růstu nejistoty, volatility a k rozsáhlé korekci amerických finančních trhů. Růst mezd tak stále, podle většiny mzdových ukazatelů pokračuje v decentním růstu, což je příznivé pro akcie a dluhopisy, neboť inflační rizika jsou nižší a centrální banka nemusí zvyšovat tolik hlavní úrokovou sazbu, což by mohlo více dusit ekonomický růstu a hodnotu cen akcií.

Růst mezd USA patří v současnosti k nejsledovanějším ekonomickým informacím. Klasický ek. cyklus je rozpojen právě v případě růstu mezd. Ten by měl zrychlovat v souvislosti s rychlejším růstem ekonomiky a vyčerpávání kapacit ekonomiky, což by hrozilo posílením inflace a rychlejším růstem hlavní úrokové sazby americké centrální banky. Již řadu let tomu, k překvapení řady ekonomů, není. Mezi důvody tohoto jevu může patřit např. trvající rezerva trhu práce.

Trh rovněž byl povzbuzen poklesem škodlivé nejistoty mezinárodní politiky s náznakem lepšísích se vztahů Severní Koreje a USA a náznakem omezení obav z obchodních válek. USA totiž naznačily rozšíření seznamu zemí s výjimkami na v poslední době značně debatované cla a průmyslové kovy. Dalším důvodem růstu cen akcií spojeného s poklesem nejistoty byl článek Wall Street Journal, že Trumpovi právníci budou usilovat na ukončení činnosti Mullerovi komise, která vyšetřuje zapojení Ruska do posledních prezidentských voleb USA a roli, kterou v této souvislosti hrál současný prezident USA se svým okolím. Článek citoval nejmenovaný zdroj se znalostí okolností. Dílčí informace naznačující porušení etiky, pravidel či dokonce zákona na sklonku minulého roku vedlo k poklesům cen akcií

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web