ETF

Akciové trhy USA: Ceny akcií ve středu klesaly s nejistotou odvolání ministra zahraničí USA a cly

Středa 14. březen 2018 12:18

Hlavní akciové indexy USA v úterý oslabily s odvoláním ministra zahraničí USA Rexe Tillersona a s perspektivou dalších dovozních cel na čínské zboží. Ceny akcií slábly bez ohledu na sektory.

Index S&P 500 klesl 0,6 %, Index Dow Jones Industrial Average klesl 0,7 % a Index Nasdaq Composite ztratil 1,0 %.

Prezident USA Trump odvolal ministra zahraničí Rexe Tillersona po sérii veřejných neshod nad tématy včetně Severní Koreje, Ruska či jaderné dohody světových velmocí s Íránem. Novým ministrem zahraničí se stane Mike Pompeo, ředitel CIA, který by měl být vůči prezidentovi loajálnější. Na Pompeovo místo do čela národní rozvědky prezident navrhuje Ģinu Haspelovou, dosavadní zástupkyni ředitele. Její převzetí úřadu ještě podléhá schválení Senátem. V případě schválení by se stala první ženou vedoucí CIA.

Akciové trhy oslabují v případě nejistot a změna na čelním postu americké vlády nejistotu přináší s ohledem na klíčové úkoly americké diplomacie. Trhy si změnu dávají dohromady s odchodem hlavního ekonomického poradce Trumpa Cohna jako signál oslabení interní opozice vůči pro trhy méně přivětivým politikám prezidenta, zejména obchodní politice. Na druhou stranu dopad na trhy by měl být omezený s posouzením, co změny budou znamenat. Podle prvních ohlasů jména nového ministra zahraničí USA a kandidátky ředitelky CIA nejsou pro Wall Street neznámá. Plusem by pro trhy měla být právě i větší loajalita ministra zahraničí prezidentovi a tím i konzistentnost a lepší čitelnost americké zahraniční politiky.

Dalším tlakem na pokles cen akcií byly informace zpravodajského webového portálu Politico, že Úřad obchodního zástupce, vládní agentura zodpovědná za tvorbu a doporučení obchodní politiky USA prezidentovi USA minulý týden prezentovali prezidentovi Trumpovi balík cel v hodnotě 30 mld. USD, který by mohl být představen příští týden. S odvoláním na dva lidí, kteří téma debatovali s Trumpovou administrativou prezident řekl, že objem nestačí a byl navýšen na 60 mld. USD.

Příznivým impulsem na zařátku obchodování pro trh byla informace únorového CPI, který naplnil očekávání. Meziměsíční inflace se snížila, meziroční růst spotřebitelských cen naopak mírně vzrostl. Inflace momentálně mírně překračuje cíl Fed 2,0 % zejména díky rychlejšímu růstu cen ropy resp. energií resp. benzínu. Bez tohoto efektu, tzv. jádrová inflace (bez cen potravin a energií) stagnuje na 1,8 %, mírně pod cílem Fed. Jádrová inflace je dlouhodobě pod cílem centrální banky, v posledních měsících se ale (jádrová inflace) mírně zvýšila. si nepřeje ani příliš nízkou inflaci zavánějící deflací ani její prudké zvýšení hrozící odpovědí centrální banky v podobě zvýšení hlavní úr. sazby.

Technologické a finanční akcie patřily k titulům, které cenu odepisovaly nejvíce. Akcie firem Microsoft, Facebook a Alphabet klesaly mezi 1,5 - 2,4 %. Pokles technologických akcií zřejmě souvisí s výběrem zisků po silném růstu cen titulů v minulých dnech a měl by být krátkodobý. Akcie finančních firem ztrácely hodnotu kvůli poklesu výnosů amerických státních dluhopisů vzhledem k odvolání Tillersona.

Pozornost zaujalo i snížení cílové ceny akcie General Electric J.P.Morgan na 11 USD z 14 USD s komentářem, že průmyslový konglomerát není bezpečná akcie, které pomohlo k poklesu ceny akcie General Electric 4,4 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web