Akcie

Akciové trhy USA: Ztráty technologických titulů vedly k propadům akcií

Středa 28. březen 2018 11:14

Hlavní akciové indexy USA v úterý zavřely prudce níže, když ztráty technologických titulů v závěru obchodování vedly výprodeje akcií. Hlavní akciové indexy USA oslabily počtvrté z pěti posledních obchodních seancí.

Technologické akcie v býčím růstovém trhu dlouhodobě patří k nejvíce výkonným investicím byly v současnosti pod tlakem kvůli obavám z vládní regulace kvůli jejich silném růstu a otázkám ochrany soukromí kvůli kauze Facebook. Nejistota dalšího vývoje škodící akciovým trhům je značná s mnoha riziky.

Akcie Facebook v úterý oslabily 4,9 % na 152,2 USD a za poslední měsíc je oslabena přilbižně 15 %. Obavy z diskrétnosti giganta sociálních médií byly zvýrazněny během úterý s informacemi, že kanadská společnost AggregateIQ vyvinula software s cílením na republikánské voličev prezidentských volbách USA v roce 2016.

Internetový index Nasdaqu vykázal největší denní procentuální pokles od června 2016. Ztráty Facebooku vyvíjí tlak na Index technologií, který je v březnu oslaben 5,2 % a míří k vizitce nejhoršího měsíce od dubna 2016. Z 11 hlavních sektorů Indexu S&P 500 pouze defenzivní odvětví (spotřebitelské základní zboží, telekomunikace, reality a veřejné služby) končily obchodování v zelených číslech.

Index S&P 500 klesl 1,7 % na 2 613 bodů, Index Dow Jones Industrial Average 1,4 % na 23 858 bodů a Index Nasdaq Composite klesl 2,9 % na 7 009 bodů.

Od 26. ledna, dne rekordních valuací akcií, trh musel čelit obavám z růstu inflace, rychlosti zvyšování úr. sazeb Fed a nebezpečím globální obchodní války. Index S&P 500 je 9,1 % pod rekordní úrovní.

Poradce obchodu Bílého domu Peter Navarro v pondělí potvrdil, že čelní představitelé prezidentovi administrativy USA žádali Čínu o snížení cel na dovážené automobily, povolení zahraničního vlastnictví většinového podílu firem finančního sektoru a o nákup více polovodičů vyrobených v USA v jednáních odvracejících uvalení cel na řadu čínského zboží, které plánuje prezident USA Donald Trump (v hodnotě až 60 mld. USD). Podle zdroje se znalostí jednání požadavků na Čínu ze strany minsitra financí USA Stevea Mnuchina a Reprezentanta obchodu USA Roberta Lighthizera je více.

Akciový trh v pondělí značně posílil v nejrůstovějšímn dni od srpna 2015 s nadějemi, že dvě největší světové ekonomiky mají zájem o clech a tržních nerovnováhách jednat.

Akcie Alphabet v úterý klesla 4,5 % poté, co odvolací soud obnovil případ autorských práv mnoha miliard dolarů, který řeší Oracle proti Alphabet.

Akcie Nvidia v úterý klesl 7,8 % poté, co producent čipů dočasně globálně odložil testy automatického řízení.

Akcie Tesla v úterý klesly 8,2 % poté, co Národní rada bezpečnosti dopravy USA zahájila vyšetřování vážné nehody vozu Tesla včetně jeho vznícení minulý týden.

Akcie Twitter v úterý propadla 12 % poté, co společnost Citron Research akcii hodnotí jako nejzranitelnější vůči regulacím soukromí.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web