Akcie

Akciový trh USA: Dow Jones Industrial Average vykázal nejprudší denní pokles od října s obavami recese

Čtvrtek 15. srpen 2019 23:58

Wall Street ve středu přešel do silných výprodejů. Obavy z hospodářské recese stiskly trh poté, co výnosová křivka státních dluhopisů Spojených států amerických přechodně vykázala inverzim poprvé za posledních 12 let. Výnosová inverze státních dluhopisů USA bývá často chápána jako signál ekonomické recese.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA uzavřely se ztrátami 3 %. Hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average ztratil za den nejvíce od října, kdy trh procházel silnou korekcí poté, co výnosy 10-letých státních dluhopisů USA oslabily pod výnosy 2-letých státních dluhopisů USA.

Trh poslaly do poklesů zprávy oslabení německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí a čínské průmyslové výroby za červenec.

Akcie farmaceutických firem Mylan NV a Teva Pharmaceutical Industries byly vyzvány dohledovou komisí Sněmovny reprezentantů USA k předání dokumentace jako součást kontroly zvýšení cen generických léčiv. Akcie Mylan ve středu ztratily 8,5 % a akcie Tevy (emitované v USA) oslabily

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) oslabil 2,9 % na 2 841 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) padl 3,1 % na 25 479 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) spadl 3,0 % na 7 774 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo silně nadprůměrných 8,68 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,47 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web