Akcie

Akciový trh USA: Index DJIA vzrostl nejsilněji od krize 2008 - 2009, Wall Street využil nízké ceny akcií

Úterý 3. březen 2020 23:17

Hlavní akciový index Spojených států amerických Dow Jones Industrial Average v pondělí silně vzrostl více než 5 % zatímco hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite vyskočily více než 4 % v silném obratu po prudkých výprodejích předchozího týdne vyvolaných obavami koronaviru.

Poté, co akciový trh navýšil své zisky v posledních minutách pondělního obchodování index Dow Jones Industrial Average zpečetil svůj nejsilnější denní růst od světové finanční a ekonomické krize 2008 - 2009 zatímco indexy S&P 500 a Nasdaq Composite vzrostly v denním srovnání nejsilněji od prosince 2018. 

Tento růst cen akcií následoval po nejztrátovějším týdnu akciového trhu USA od zmíněné krize 2008 - 2009, přičemž ve čtvrtek trh oslabil do korekčního teritoria kvůli obavám hospodářské recese rezultující z epidemie. 

Přesto index S&P 500 zůstává 8,7 % za svým historicky rekordním zavíracím maximem 19.2.

V pondělí silně rostly akcie Applu a technologického sektoru


Akcie producenta iPhonů, firmy Apple, v pondělí vyskočily 9,3 %. Jde o nejsilnější růst obchodní seance této akcie od světové finanční a ekonomické krize 2008. Přesto akcie této společnosti jsou přibližně 9 % pod svým historicky rekordním zavíracím maximem 12.2. 

Index sektoru informačních technologií indexu S&P 500 v pondělí vyskočily 5,7 %. Byla to jeho nejsilnější růstová obchodní seance od prosince 2018. 

Centrální banky tlumí paniku sliby monetární podpory


Guvernér centrální banky Japonska Bank of Japan Haruhiko Kuroda v pondělí řekl, že centrální banka Japonska podnikne nezbytné kroky ke stabilizaci finančních trhů. Toto prohlášení následovalo po podobném kroku guvernéra centrální banky USA, Federálního rezervního systému Jerome Powella 28.2. 

Komentáře guvernérů světových centrálních bank přišly s kumulací zpráv celosvětového šíření koronaviru, signálů poklesu ekonomické aktivity a propadů akciových trhů. Komentáře mají za cíl uklidnit aktuální paniku finančních trhů i ekonomiky, která je s nejistotou škodlivá a může škody koronaviru zvýšit. 

Centrální banky tak spojují síly a hledají cesty k ochraně ekonomiky a finančních, akciových, dluhopisových, peněžních a úvěrových trhů a toků od paniky a nejistoty. 

Obchodníci podle nástroje FedWatch čekají se 100 % pravděpodobností snížení cíle hlavní úrokové sazby centrální banky USA, Federálního rezervního systému Federal Funds Rater o 0,5 procentního bodu na březnovém zasedání monetární politiky.

Index ISM zpracovatelského průmyslu Spojených států amerických v únoru klesl víc než se čekalo na 50,1 z 50,9 v lednu, trh čekal jeho pokles jen na 50,5. Nízký růst aktivity odvětví se tak snížil poněkud víc než se čekalo na minimum, těsně nad hranu stagnace. 

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 ještě v pátek klesl sedmý obchodní den v řadě. Index rovněž utrpěl svoji největší týdenní ztrátu od světové finanční a ekonomické krize v letech 2008 - 2009 s růstem obav, že by rychle se šířící koronavirus mohl zatlačit ekonomiku do recese. Hlavní akciové indexy Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite rovněž zaregistrovaly svoje nejprudší týdenní procentuální ztráty od října 2008. 

Virus se šíří do světa


Investoři prchali do aktiv jistoty poté, co vzestup případů koronaviru mimo hlavní ohnisko nebezpečné nemoci, Čínskou lidovou republiku posílil starosti globálního ekonomického dopadu potenciální pandemie. 

Důvodem prodejní nálady akciového trhu je vzestup nových případů koronaviru v jiných zemích světa než v Čínské lidové republice. Ty zvýšily obavy jeho rozšíření a dopadu na světovou ekonomiku. Obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu betakoronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 trvají.

Strach z pandemie eskaloval poté, co rozšíření koronaviru hlavně v Itálii, Jižní Koreji, Japonsku a Íránu, kde počet obětí viru vzrostl na 16, což je nejvíce mimo ohnisko a zdroj epidemie Čínskou lidovou republiku, ale i do Španělska a řadě dalších zemí celého světa akcelerovalo nouzová opatření. 

Virus se rychle šířil dál, první případy viru byly hlášeny v minimálně šesti zemích 4 kontinentů, což tlačilo akciové trhy dále do ztrát a vedlo Světovou zdravotnickou organizaci WHO ke zvýšení jejího varování rizika dopadu na “velmi vysoký”. 

Vlády světa v boji s epidemií zavíraly školy, rušily velké události a shromažďovaly zdravotnické zboží. 

Další směr a vývoj této epidemie je neznámý a tudíž není jasný ani její ekonomický dopad a tím ani trend akciového trhu. Mnoho investorů zůstávalo opatrných s ohledem jakýchkoliv velkých obchodů bez větší jasnosti šíření viru. Nervozita trhu tak zřejmě bude setrvávat do momentu vzestupu důvěry, že virus ustupuje a že nenastane globální pandemie.

Koronavirus SARS-CoV-2 má zpomalit růst ekonomiky


Čína uzavřela několik měst s miliony lidí a omezila dopravu ve snaze dostat nový koronavirus SARS-CoV-2 pod kontrolu. To investorům připomnělo smrtící virus SARS. Rychle se šířící koronavirus již nyní usmrtil více lidí, než epidemie syndromu náhlého selhání dýchání SARS v letech 2002 - 2003 a postihla široké spektrum firem a sektorů. Ekonomové se obávají, že by tento nový druh koronaviru mohl mít větší dopad než koronavir syndrom náhlého selhání dýchání SARS, který zabil kolem 800 lidí v letech 2002 - 2003 a světovou ekonomiku stál kolem 33 mld. USD. A to proto, neboť podíl Číny na světové ekonomice značně vzrostl. 

Podle posledního průzkumu 40 ekonomů  agentury Reuters respondenti čekají, že růst hospodářství Čínské lidové republiky v prvním čtvrtletí 2020 klesne na nejnižší tempo od světové hospodářské a finanční krize 2008 - 2009. Navíc ekonom vlády Číny byl citován, že ekonomický růst země by mohl klesnout k 5 % nebo ještě dokonce níže. Reálné ekonomické dopady tohoto koronaviru jsou ale stále neznámé a jen velmi hrubě a předběžně odhadované.

Epidemie nového koronaviru včetně karantén, narušení dodavatelských, obchodních a ekonomických vazeb a uzavírkami firem a továren straší trhy. Pracovníci Čínské lidové republiky a firmy se nicméně pomalu vrací do práce po svátcích lunárního Nové roku prodloužených smrtelnou epidemií koronaviru. 

Koronavirus v lednu a únoru hlavní brzdou akciových trhů, přes propady cen akcií trh vyhlíží horizont


Podle pozorovatelů Wall Streetu trh vyhlíží horizont hrozby nového koronaviru. V minulosti se právě podobné globální paniky nebezpečí virových epidemií stávaly nejnižším bodem akciového trhu a stávaly se tak nákupními příležitostmi. Akciový taky vzhledem k preventivním a nápravným opatřením se dívá zřejmě za horizont kulminace epidemie a vyhlíží zlepšení. 

Někteří investoři nevidí pravděpodobné, že by virus přinesl jakýkoliv dlouhodobý hospodářský dopad na základě zkušeností minulosti s virovými epidemiemi. Po vypuknutí SARS v roce 2003 index S&P 500 posílil více než 10 % od začátku vypuknutí epidemie po oznámení, že je pod kontrolou.

Akciový trh nemá rád nejistotu a nový koronavirus má dostatečnou schopnost šířit nejistotu na trzích. Současně však je přízrak nového koronaviru dobrou odpovědí pro investory hledající důvod vybrat zisky akciového trhu posledních týdnů.

Nedávná zmírnění politiky Číny, firemní výsledková sezóna USA 4. čtvrtletí obecně nad očekáváním a naděje, že globální ekonomický dopad koronaviru bude krátkodobý vytlačily hlavní akciové indexy USA ještě v polovině února na nová historicky rekordní maxima. 

Zatímco účet přesného dopadu epidemie v Číně na růst ekonomiky a firemních výsledků teprve bude vystaven, naděje, že škody budou pouze dočasné během února pomohly podpořit sentiment na Wall Streetu.

WHO bije před SARS-CoV-2 na poplach


Firmy zápolí s problémy nabídky i poptávky kvůli epidemii nového koronaviru, která podle Světové zdravotnické organizace WHO odpovídá globální nouzi. 

V minulých dnech Světová zdravotnická organizace WHO řekla, že čínský koronavirus je “veřejný nepřítel číslo 1”. Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že nové případy koronaviru mimo Čínu by mohly být "jiskrou, která se stane větším požárem”. 

Poté, co Centra kontroly a prevence nemocí reportovala první případ přenosu nového koronaviru mezi lidmi v USA, WHO uvedla, že v posledních týdnech došlo k bezprecedentnímu vzplanutí epidemie nemoci i k bezprecedentní odpovědi. Svět přijímá preventivní opatření aby omezil virový atak. 

Tlak na akciové trhy v posledních dnech zesílila zpráva varování představitelů Administrativy potravin a léků USA, že epidemie je na cestě stát se pandemií. V USA Centra kontroly a prevence nemocí uvedlo, že Američané se mají připravit na možné rozšíření viru ve společnosti.  

Německo řeklo, že míří k epidemii koronaviru a nemůže již více  sledovat všechny případy.

Mnoho investorů zůstávalo opatrných s ohledem jakýchkoliv velkých obchodů bez větší jasnosti šíření viru. Nervozita trhu tak zřejmě bude setrvávat do momentu vzestupu důvěry, že virus ustupuje a že nenastane globální pandemie.

Akcie Forty Seven a Gilead Sciences s nabídkou silně vzrostly, akcie producenta ochranných masek Alpha Pro Tech v silné korekci


Akcie producenta léku rakoviny Forty Seven v pondělí vystřelily vzhůru 62 % poté, co jeho větší partnerská firma Gilead Sciences vytvořila nabídku za firmu za 4,9 mld. USD. Akcie Gilead Sciences v pondělí taky silně vzrostly, 8,71 %. 

Akcie producenta chirurgických masek Alpha Pro Tech v pondělí propadly 22 % ale stále v součtu za tento rok zůstávají v zisku více než 350 %!

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) silně vzrostl 4,6 % na 3 090 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) silně vzrostl 5,09 % na 26 703 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) silně vzrostl 4,49 % na 8 952 bodů.

V pondělí se na burzách USA zobchodovaly stále velmi silné objemy, 14 mld. akcií,  stále značně více než kolik se zobchodovalo v posledních 20 obchodních dnech v denním průměru plné obchodní seance, tj. 9,5 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web