Akcie

Akciový trh USA: Indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average vzrostly, příznivá makroekonomická data snížila obavy recese

Pátek 16. srpen 2019 19:36

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických S&P 500 a Dow Jones Industrial Average ve čtvrtek vzrostly. Příznivá data červencových maloobchidních tržeb a produktivity práce druhého kvartálu snížily obavy hospodářské recese i přes pokračující vařící vleklý neklid nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod., které přikládají k hrozícícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky.

Wall Street ve čtvrtek kolísal ze ztrát do zisku a zpět po většinu dne s tím, jak investoři žonglovali se smíšenými signály silné ekonomiky v podobě jejího domácího spotřebitleského sektoru a sílícího růstu produktivity práce na druhé straně klesající důvěry trhu v ekonomiku hlavně kvůli obchodním válkám, projevující se poklesem výnosem státních dluhopisů USA a v podobě zplošťování či dokonce inverze jejich výnosové křivky

Solidní růst maloobchodních tržeb USA v červenci nečekaně robustně zesílil. Rovněž nečekaně růst produktivity práce druhého čtvrtletí značně posílil.

Robustní spotřebitelský sektor potvrdily i výsledky Walmartu, největšího klasického maloobchodního řetězce světa. Firma ve druhém čtvrtletí překonala očekávání trhu a navíc zvýšila svůj celoroční výhled zisku. Akcie firmy tak ve čtvrtek vyskočily 6,1 % a popřely některé obavy trhu ze slábnoucí spotřebitelské poptávky.

Nasdaq Composite stlačil do ztráty pokles akcií Cisca


Hlavní akciový index USA Nasdaq Composite ve čtvrtek uzavřel se ztrátou. Technologické akcie oslabily rovněž tíhou poklesu akcií Cisco Systems. Hrozící dovozní cla USA dopadly i na tuto firmu. Její akcie oslabily 8,6 % poté, co firma reportovala pokles svých tržeb Číny 25 %. Rovněž ohlásila předpověď tržeb a prodejů značně za odhady analytiků.

Obchodní tlaky poslaly výnosy 30-letých státních dluhopisů USA na rekordní minimum a výnos hlavních desetiletých státních dluhopisů USA na 3-leté dno. Prodloužená eskalace obchodních válek dvou největších ekonomik světa, USA a Číny a dopad na jejich resp. světové hospodářství sužuje globální trhy již řadu kvartálů a začíná se nepříznivě projevovat makroekonomických datech hlavních světových center, zejména v globalizovaném zpracovatelském průmyslu a rovněž v aktivitě, tržbách, ziscích a celkových výsledcích některých firem.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) vzrostl 0,3 % na 2 848 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl 0,4 % na 25 579 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) oslabil 0,1 % na 7 767 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo silně nadprůměrných 7,72 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,53 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web