Akcie

Akciový trh USA: Největší burzovní pád od Černého pondělí 1987 přerušil rekordní býčí trh

Pátek 13. březen 2020 21:15

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických ve čtvrtek rekordně klesly. Historicky rekordně nejdelší býší růstový trh amerického akciového trhu se tak přerušil poté, co nové cestovní restrikce zavedené k omezení šíření koronaviru vyděsily investory a zatřásly světovými trhy.

Cestovní zákaz pro kontinentální Evropany do USA zavedený jejich prezidentem Donaldem Trumpem poslal všechny tři hlavní akciové indexy USA do pádové vývrtky. Hlavní akciový indexy USA Dow Jones Industrial Average utrpěl svůj nejhorší denní pokles od nechvalně známého Černého pondělí v říjnu 1987. 

Evropské akciové indexy po opatřeních Trumpa oslabily blízko jejich 4-letého minima a udeřilo na akcie aerolinek již poškozených útokem koronaviru. Trumpovo opatření rovněž srazilo ceny severomořské ropy Brent 8,5 %. Ty byly pod silným prodejním tlakem již týden poté, co Organizace zemí vyvážejících ropu a Rusko nejen že nenavýšily restrikce nabídky ropy vůči realitě pádu poptávky ropy kvůli pandemii koronaviru, ale jejich spor dokonce vedl k ukončení předtím smluvených produkčních redukcí a tím i k prakticky neregulovanému trhu ropy jehož chce řada zemí využít ke zvýšení produkce ropy, ovšem za cenu dalšího navýšení převisu nabídky nad poptávkou ropy a tím i k jejímu razantnímu pádu.

Všech 11 indexů hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500 ve čtvrtek uzavřelo v prudkých ztrátách. 

Akciové trhy padají, protože postrádají jasný důkaz a cestu, jak vláda odvrátí nebezpečí koronaviru a hospodářskou recesi a který obnoví normální život, takže značné nejistoty a rizika zůstávají. 

Volatilita silně vzrostla


Nejsledovanější ukazatel očekávaných krátkodobých výkyvů indexu S&P 500, CBOE (Chicago Board Options Exchange) index volatility VIX ve čtvrtek vystřelil k úrovním, které nebyly k vidění od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 (od listopadu 2008)

Ve čtvrtek se silnými propady cen akcií a růstem obchodních objemů volatilita prudce vzrostla. Obavy koronaviru a s nimi spojenými vládními opatřenímu k jeho kontrole akcelerovalo poklesy akciového trhu, obchodní objemy a rovněž tržní volatiitu. 

Index VIX vzhledem k provázanosti volatility s tržní nestabilitou je přezdívaný jako index strachu investorů. 

Volatilita má obecně tendenci růst v případě výraznějších poklesů trhu a sílení obchodních objemů.  A naopak volatilita akciového trhu klesá s návratem kupců na trh a růstem trhu a s poklesem obchodních objemů. 

Index zobrazuje teoretické očekávání volatility akciového trhu v blízké budoucnosti. Současná hodnota indexu VIX kótuje očekávanou anualizovanou změnu indexu S&P 500 během příštích 30 dnů. Index je vypočítán dle teorie založené na opcích ze současných da trhu s opcemi. 

Krveprolití (akcií) Boeingu nekončí, JPMOrgan Chase uťala podporu titulu
 

Akcie producenta letadel Boeing (BA.N) ve čtvrtek odepsal dalších 18,1 % poté, co banka JPMorgan Chase stáhla svoji dlouhodobou podporu akcií této firmy a přispěla tak ke kriticky těžkému týdnu této firmy. 

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) propadl 9,51 % na 2 481 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) propadl 9,99 % na 21 201 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) propadl 9,43 % na 7 202 bodů.

Ve čtvrtek se podobně jako v minulých dnech na burzách USA zobchodovaly stále velmi silné objemy, 18,54 mld. akcií, stále značně více než kolik se zobchodovalo v posledních 20 obchodních dnech v denním průměru plné obchodní seance, tj. 12,49 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web