Akcie

Akciový trh USA: Obavy koronaviru srazily Wall Street

Úterý 25. únor 2020 0:11

Akcie Spojených států amerických se v pátek ocitly v silném výprodeji. Hlavní akciový index USA Nasdaq Composite v pátek klesl procentuálně nejsilněji za poslední přibližně tři týdny. Důvodem prodejní nálady akciového trhu je vzestup nových případů koronaviru v jiných zemích světa než v Čínské lidové republice. Ty zvýšily obavy jeho rozšíření a dopadu na světovou ekonomiku. Obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 trvají.

Jižní Korea se stala novým centrem pozornosti se 100 novými případy koronaviru. V Japonsku vykázalo pozitivitu tohoto viru více než 80 lidí.

Koronavirus SARS-CoV-2 má zpomalit růst ekonomiky, dopad má ale být krátký


Čína uzavřela několik měst s miliony lidí a omezila dopravu ve snaze dostat nový koronavirus SARS-CoV-2 pod kontrolu. To investorům připomnělo smrtící virus SARS. Rychle se šířící koronavirus již nyní usmrtil více lidí, než epidemie syndromu náhlého selhání dýchání SARS v letech 2002 - 2003 a postihla široké spektrum firem a sektorů. Ekonomové se obávají, že by tento nový druh koronaviru mohl mít větší dopad než koronavir syndrom náhlého selhání dýchání SARS, který zabil kolem 800 lidí v letech 2002 - 2003 a světovou ekonomiku stál kolem 33 mld. USD. A to proto, neboť podíl Číny na světové ekonomice značně vzrostl. 

Podle posledního průzkumu 40 ekonomů  agentury Reuters respondenti čekají, že růst hospodářství Čínské lidové republiky v prvním čtvrtletí 2020 klesne na nejnižší tempo od světové hospodářské a finanční krize 2008 - 2009. Analytici ale věří, že oslabení bude krátkodobé, pokud se ovšem epidemii nového koronaviru, SARS-CoV-2, podaří dostat pod kontrolu. Reálné ekonomické dopady tohoto koronaviru jsou ale stále neznámé a jen velmi hrubě a předběžně odhadované.

Navíc ekonom vlády Číny byl citován, že ekonomický růst země by mohl klesnout k 5 % nebo ještě dokonce níže.

Epidemie nového koronaviru včetně karantén, narušení dodavatelských, obchodních a ekonomických vazeb a uzavírkami firem a továren straší trhy. Pracovníci Čínské lidové republiky a firmy se nicméně pomalu vrací do práce po svátcích lunárního Nové roku prodloužených smrtelnou epidemií koronaviru. 

Koronavirus v lednu a únoru hlavní brzdou akciových trhů, přes propady cen akcií trh vyhlíží horizont


Podle pozorovatelů Wall Streetu trh vyhlíží horizont hrozby nového koronaviru. V minulosti se právě podobné globální paniky nebezpečí virových epidemií stávaly nejnižším bodem akciového trhu a stávaly se tak nákupními příležitostmi. Akciový taky vzhledem k preventivním a nápravným opatřením se dívá zřejmě za horizont kulminace epidemie a vyhlíží zlepšení. 

Někteří investoři nevidí pravděpodobné, že by virus přinesl jakýkoliv dlouhodobý hospodářský dopad na základě zkušeností minulosti s virovými epidemiemi. Po vypuknutí SARS v roce 2003 index S&P 500 posílil více než 10 % od začátku vypuknutí epidemie po oznámení, že je pod kontrolou.

Akciový trh nemá rád nejistotu a nový koronavirus má dostatečnou schopnost šířit nejistotu na trzích. Současně však je přízrak nového koronaviru dobrou odpovědí pro investory hledající důvod vybrat zisky akciového trhu posledních týdnů.

Nedávná zmírnění politiky Číny, firemní výsledková sezóna USA 4. čtvrtletí obecně nad očekáváním a naděje, že ekonomický dopad koronaviru bude krátkodobý vytlačily hlavní akciové indexy USA v posledních týdnech na nová historicky rekordní maxima. 

Zatímco účet přesného dopadu epidemie v Číně na růst ekonomiky a firemních výsledků teprve bude vystaven, naděje, že škody budou pouze dočasné během února pomohly podpořit sentiment na Wall Streetu.

WHO bije před SARS-CoV-2 na poplach


Firmy zápolí s problémy nabídky i poptávky kvůli epidemii nového koronaviru, která podle Světové zdravotnické organizace WHO odpovídá globální nouzi. 

V minulých dnech Světová zdravotnická organizace WHO řekla, že čínský koronavirus je “veřejný nepřítel číslo 1”. Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že nové případy koronaviru mimo Čínu by mohly být "jiskrou, která se stane větším požárem”. 

Poté, co Centra kontroly a prevence nemocí reportovala první případ přenosu nového koronaviru mezi lidmi v USA, WHO uvedla, že v posledních týdnech došlo k bezprecedentnímu vzplanutí epidemie nemoci i k bezprecedentní odpovědi. Svět přijímá preventivní opatření aby omezil virový atak. 

Akcie Deere po výsledcích silně vzrostly 7 %, akcie Sprintu s detaily dohody značně posílily


Akcie strojírenského producenta zemědělské techniky Deere & Company (DE.N) v pátek vzrostly 7 % poté nečekaném růstu zisku mv prvním čtvrtletí. 

Akcie telekomunikačního operátora Sprint (S.N) v pátek vzrostly 6 % s tím jak firma oznámila nové podmínky spojení s dalším telekomunikačním obrem T - Mobile (TMUS.O). Podmínky ukázaly pokles podílu hlavního akcionáře Sprintu Softbank. Akcie T - Mobile oslabily 0,9 %. 

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) ztratil 1,1 % na 3 338 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) klesl 0,78 % na 28 992 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) oslabil  1,79 % na 9 577 bodů.

Týdenním srovnáním index S&P 500 klesl 1,3 %, index Dow Jones ztratil 1,4 % a index Nasdaq Composite přišel o 1,6 %. 

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo nadprůměrných 8,36 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo méně, 7,63 mld. akcií.  

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web