Akcie

Akciový trh USA: Obavy koronaviru stáhly Wall Street, akciové indexy ale vybojovaly týdenní zisky

Pondělí 9. březen 2020 23:54

Akcie Spojených států amerických v pátek oslabily s tím jak obavy zintenzivnily ekonomické škody šíření epidemie koronaviru. Přesto hlavní akciové indexy Wall Streetu končily značně nad jejich minimy obchodní seance.

Hlavní akciový index USA S&P 500 v pátek klesl 10. obchodní den z posledních 12. s tím jak opatření s cílem dostat virus pod kontrolu ochromily firemní dodavatelsko-odběratelské vazby a toky a vyvolaly prudké snížení předpovědí globálního ekonomického růstu tohoto roku. Tato opatření zřejmě omezí firemní a spotřebitelskou aktivitu. Rozsah ekonomických škod zůstává nadále značně nejasný. 

Tento hlavní akciový index ze svého historicky rekordního zavíracího maxima 19.2. odepsal více než 12 % a tím i podle S&P Dow Jones Indices 3,43 bil. USD své tržní kapitalizace.

Přesto v týdenním srovnání index S&P 500 spolu s hlavními akciovými indexy USA Dow Industrial Average a Nasdaq Composite vykázaly mírný zisk s tím, jak akcie v pátek ke konci obchodní seance krátily své ztráty. 

Páteční data únorové zaměstnanosti, která nečekaně opět silně vzrostla a potvrdila silný dynamický trh práce byla obecně trhem ignorována, neboť výsledky ještě příliš neodrážely ničivý dopad koronaviru. Prudký pokles následujících ekonomických a firemních dat pravděpodobně udeří další ránu trhům USA.

Indexy všech 11 hlavní akciových sektorů indexu S&P 500 v pátek oslabily pod taktovkou sektoru energie, který odepsal 5,6 %. Sektor sledoval pád cen surové ropy USA 10 % v důsledku nedohody Organizace zemí vyvázejících produkčních limitů, která znamená, že od 1.4. 2020 země organizace již nebudou vázáné dohodami omezení těžby ropy a mohou tak produkovat ropy kolik chtějí. Vzhledem k očekávanému poklesu poptávky po ropě kvůli koronaviru a trvalému převisu nabídky ropy nad její poptávkou tak trhu ropy hrozí velká nerovnováha převisu její nabídky nad poptávkou a tím i silný tlak na velký pokles ceny ropy. 

Akcie řetězce kaváren Starbucks v pátek oslabily 1,1 % poté, co firma sdělila, že čeká, že její tržby provozovnách otevřených minimálně rok v Čínské lidové republice v kvartálu končícím v březnu klesnou o polovinu 

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) klesl 1,71 % na 2 972 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) oslabil 0,98 % na 25 865 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) silně klesl 1,87 % na 8 576 bodů.

V týdenním srovnání index S&P 500 vzrostl 0,6 %, index Dow Jones Industrial Average zpevnil 1,8 % a index Nasdaq Composite získal 0,1 %. 

V pátek se podobně jako v minulých dnech na burzách USA zobchodovaly stále velmi silné objemy, 14,2 mld. akcií, stále značně více než kolik se zobchodovalo v posledních 20 obchodních dnech v denním průměru plné obchodní seance, tj. 10,54 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web