Akcie

Akciový trh USA: S&P 500 opět rekordní, setřásl temný výhled Cisca

Pátek 15. listopad 2019 17:34

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 ve čtvrtek vůči středě zapsal mírný zisk a rovněž i nové historicky rekordní zavírací maximum. Zamračená předpověď technologické stálice Wall Streetu Cisco Systems byla kompenzována silnou zprávou maloobchodního giganta Walmartu.

Hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average ve čtvrtek v porovnání se středešní závěrkou přibližně stagnoval poté, co ve středu uzavíral na historickém rekordním maximu. Hlavní akciový idnex USA Nasdaq Composite ve čtvrtek rovněž zavíral stagnací vůči předchozímu dnu.

Akcie Cisco System (CSCO.O) ve čtvrtek padly 7,3 % poté, co producent síťového vybavení předpověděl tržby a zisk druhého čtvrtletí pod očekáváním trhu s tím jak růst globálních ekonomických nejistot snížil poptávku klientů na svoje routery a síťové přepínače.

Zcela jiný příběh nabídl Walmart (WMT.N). Firma zvýšila svůj celoroční výhled. Navíc největší maloobchodní řetězec světa ve třetím čtvrtletí výkazal větší zisk, srovnatelné tržby a růst e-commerce aktivity na svém největším trhu než čekal trh. Akcie Walmartu ve čtvrtek klesly 0,3 % poté, co zasáhly své rekordní historické maximum ještě během čtvrtečního obchodování. Data potvrdila výsledky solidního růstového trendu maloobchodních tržeb USA, že klíčový segment americké ekonomiky, spotřeba domácností je v robustní kondici což je cenné zvláště nedlouho před velmi klíčovým obdobím maloobchodu i celé ekonomiky, svátků Díkůvzdání, Vánoc a Nového roku.

Naopak externí segment ekonomiky je sužován hlavně slabostí světové ekonomiky kvůli obchodním válkám hlavně USA a Čínské lidové republiky a taky nejasným stále odkládaným odchodem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Tento efekt se pak promítá do slabosti exportu a v recesi na světové ekonomice závislé aktivitě zpracovatelského průmyslu a fixních firemních investic, když firmy kvůli nejistotě odkládaly svoje investiční projekty.

Firemní výsledková sezóna třetího čtvrtletí pomalu končí, snížená očekávání většinou překonávána


Růst optimismu mezinárodního obchodu, redukce cíle hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate Federálního rezervního systému USA a většinou nad ovšem značně skromná očekávání příznivé firemní výsledky končící výsledkové sezóny USA táhly současný rekordní růstový trend akciového trhu.

Firemní výsledková sezóna USA třetího čtvrtletí se blíží k závěru. Celkově byla lepší, než se čekalo, když zhruba 75 % firem indexu S&P 500 výsledky překonalo očekávání. Pravou ale je, že očekávání před firemní výsledkovou sezónou nicméně byla značně ponížena. Podle dat Refinitivu trh rovněž čeká, že zisky firem indexu S&P 500 za kvartál vykáží meziroční pokles zisků 0,4 %.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) vzrostl 0,1 % na 3 097 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) stagnoval na 27 782 bodech a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) stagnoval na 8 479 bodech.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo podprůměrných 6,3 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo zhruba 6,9 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web