Akcie

Akciový trh USA: S&P 500 vzrostl, Nasdaq zasáhl nová maxima, trh sleduje firemní výsledky a koronavirus

Pátek 24. leden 2020 15:36

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 ve čtvrtek mírně vzrostl. Hlavní akciový index USA Nasdaq Composite vybojoval ve čtvrtek historický rekordní zavírací maximum s pomocí růstu akcie společnosti Netflix. Vedle toho zprávy erupce nebezpečí koronaviru šířeného z Čínské lidové republiky a smíšené firemní výsledky blokovaly růst akciového trhu.

Oba indexy S&P 500 a Nasdaq Composite se obchodovaly se ztrátami před zprávou v závěru obchodní seance, že společnost Gilead Sciences (GILD.O) zvažuje experimentální lék nemoci Ebola jako možné léčivo viru. 

I když zdravotní představitelé Číny uvalili karanténu na miliony lidí ve snaze dostat explozi koronaviru, která si dosud vyžádala 18 lidských životů pod kontrolu, Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že je “trochu předčasné" vyhlásit globální zdravotní nouzi. 

Centra kontroly a prevence nemoci potvrdila první případ koronaviru v USA. Útok viru připadl krátce před čínským lunárním Novým rokem, kdy roste poptávka po cestování. Svět přijímá preventivní opatření aby omezil virový atak. 

Akcie Traveler’s a Comcastu po svých výsledcích ztratily, naopak posílily akcie Netflixu


Čelní americká pojišťovna Travelers (TRV.N) reportovala kvartální zisk na očekáváním trhu, když růst aktivity úpisů se ztrojnásobil a ztráty plynoucí z katastrof klesly. Nicméně akcie firmy oslabily 5,1 % a nejvíce oslabily hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average, který za celý den evidoval mírnou ztrátu. 

Mediální gigant Comcast (CMCSA.O) překonal očekávání trhu, ale přišel o více klientů než analytici čekali. To poslalo akcie této společnosti k zemi 3,8 %. 

Akcie Netflixu (NFLX.O) ve čtvrtek vyskočily 7,2 % a otočily ze ztrát kvůli předpovědi z tohoto týdne, která zklamala.

Firemní výsledková sezóna USA v plném proudu

Firemní výsledková sezóna USA čtvrtého čtvrtletí přidává na rychlosti. Svoje data ohlásilo již 74 firem hlavního akciového indexu USA S&P 500. Z nich 67,6 % podle dat Refinitivu překonalo očekávání analytiků. Analytici nyní čekají, že kvartální zisky meziročně oslabí 0,7 %. 

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) získal 0,11 % na 3 326 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) klesl 0,09 % na 29 160 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) posílil 0,2 % na 9 402 bodů. 

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo nadprůměrných 7,52 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo poněkud méně, 6,87 mld. akcií. 

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web