Akcie

Akciový trh USA: Technologické akcie vedly růst Wall Streetu, odklad cel nastartoval oživení

Středa 14. srpen 2019 17:06

Akcie Spojených států amerických v úterý uzavřely výše. Kupce akcií totiž zpět na trh opět přivábillo oznámení zpoždění plánovaného zvýšení dovozních cel USA na import některého zboží Čínské lidové republiky do USA. Akciový trh na zprávu odpověděl silným plošným růstem.

Technologické akcie vedené Applem (AAPL.O), jehož akcie vzrostly 4,2 % vedly všechny tři hlavní akciové indexy USA do zisku po zprávě, která uklidnila vleklý neklid nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod., které přikládají k hrozícícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky. Zpráva tak omezením pesimismu pomohla přibrzdit akcelerující klesající trend cen akcií.

Spojené státy americké obchodním reprezentantem USA Robertem Lightizerem oznámily, že USA odloží plánované zvýšení dovozní celní sazby USA o 10 procentních bodů na část importu čínského zboží do USA z 1.9. na 15.12. Jedná se přibližně o polovinu importu čínského zboží do USA za 300 mld. USD (loni cca 156 mld. USD), kterého se od 1.9. mělo zvýšení importní celní sazby USA týkat. Mezi Čínou dovážené zboží do USA dočasně osvobozené od plánovaného zvýšení dovozní celní sazby USA patří např. mobilní telefony a laptopy.

Prezident USA Trump naznačil, že jde o úlevu pro vánoční sezónu a tovněž signalizoval, že očekává vstřícný krok Čínské lidové republiky. Zákrok USA a signál deeskalace obchodních válem poslal hlavní burzovní indexy prudce výše.

Spotřebitelská inflace mírně nad očekáváním


Stádový efekt zasáhl obchodování akciové burzy již v pondělí, kdy všechny hlavní akciové sektory hlavního akciového indexu USA S&P 500 ztratily. Plošně silný dopad obchodních válek na ekonomiku a trhy, tentokrát v příznivějším světle, byl patrný i v úterý. Odklad dovozních cel USA na dovoz čínského zboží do USA vytáhl do růstu všechny hlavní akciové sektory indeexu S&P 500.

Sektory technologií (.SPLRCT) a diskreční spotřeby (.SPLRCD) vykázaly nejsilnější procentuální růsty. Například hračky a obuv patří do okruhu importu čínského zboží zboží do USA, jehož se týká odklad plánované zvýšené dovozní celní sazby USA na import některého zboží Čínské lidové republiky do USA. Proto rostly akcie firem oděvní firmy Nike (NKE.N) 2,0 % a akcie producentů hraček Hasbro (HAS.O) a Mattel (MAT.O) 2,7 % resp. 4,6 %.

Spotřebitelské ceny USA včetně své jádrové složky bez cen potravin a energií v červenci rostly vzrostly nadprůměrně, o něco více, než se čekalo. Právě meziroční jádrová inflace se vyhoupla na šestiměsíční maximum 2,2 %, v zásadě na úrovně cíle Federálního rezervního systému USA. Hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů na meziroční celkové i jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) v minulých měsících ale jasně zamířil značně dolů. Proto tyto výsledky trhy i centrální banku uklidnily.

Firemní výsledková sezóna vylepšil očekávání zisků S&P 500


Firemní výsledková sezóna USA druhého čtvrtletí se blíží ke své cílové čáře. Svá data již oznámilo 453 firem indexu S&P 500. Z nich 73,3 % podle dat Refinitivu překonalo očekávání trhu. Analytici nyní předpokládají meziroční růst zisků firem indexu S&P 500 ve druhém čtvrtletí 2,9 %. To je významně víc, než trh čekal ještě 1.7., podle Refinitivu 0,3 %.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) získal 1,5 % na 2 926 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl 1,4 % na 26 280 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) vyrostl 2,0 % na 8 016 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo silně nadprůměrných 7,95 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,34 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web