Akcie

Akciový trh USA: Technologický sektor posunul S&P 500 k mírnému zisku

Čtvrtek 23. leden 2020 23:58

Technologické akcie ve středu vedly hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 k drobnému zisku. Optimistická předpověď IBM pomohla omezit obavy z šíření neznámého koronaviru z Čínské lidové republiky.

Centra kontroly a prevence nemoci potvrdila první případ koronaviru v USA. Útok viru připadl krátce před čínským lunárním Novým rokem, kdy roste poptávka po cestování. Svět přijímá preventivní opatření aby omezil virový atak, který si vyýádal zatím 17 lidských životů. Světová zdravotnícká organizace WHO zasedá, aby určila, zda situace odpovídá globální zdravotní nouzí. 

Naopak optimismus na trhu podpořily výsledky firmy Intenrational Business Machines (IBM.N). Podle nich společnost vykázala nečekaný kvartální růst tržeb. Korporace rovněž přeppověděla celoroční zisk nad očekáváním trhu. Akcie firmy ve středu zpevnily 3,4 %. 

Další příznivá data trhu domů USA


Prodeje starších/existujících domů USA v prosinci hravě překonaly odhady ekonomů a dosáhly na dvouleté maximum. Data potvrdila oživení trhu domů podporující ekonomický růst zejména kvůli poklesu hypotečních úrokových sazeb minulý rok. 

Akcie průkopníka online vysílání Netflix (NFLX.O) ve středu spadly 3,6 %. Firma přiznala ostřejší konkurenci svého podnikání v USA, kde kvartální růst nenaplnil tržní očekávání

Akce producenta elektrických automobilů Tesla (TSLA.O) nemají dost růstu a ve středu vyskočily o dalších 4,1 %. Firma se tak stala prvním veřejně obchodovatelnou společností USA produkující automobily, jejíž tržní hodnota překonala 100 mld. USD.

Firemní výsledková sezóna USA v plném proudu


Firemní výsledková sezóna USA čtvrtého čtvrtletí rychle pokračuje. Svoje data ohlásilo již 58 firem hlavního akciového indexu USA S&P 500. Z nich 67,2 % podle dat Refinitivu překonalo očekávání analytiků. Analytici nyní čekají, že kvartální zisky meziročně oslabí 0,8 %. 

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) získal 0,03 % na 3 322 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) klesl 0,03 % na 29 186 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) posílil 0,14 % na 9 384 bodů. 

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo nadprůměrných 7,2 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo poněkud méně, 6,8 mld. akcií. 

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web