Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil, Fed signalizuje menší snížení úrokové sazby

Pondělí 22. červenec 2019 20:13

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických v pátek klesly po zprávě, že Federální rezervní systém USA plánuje snížit cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate 30.-31.7. jen o čtvrt procentního bodu na 2,00 - 2,25 % z 2,25 - 2,5 %.

Hlavní akciový index USA S&P 500 přišel o svůj dřívější malý zisk po zprávě deníku Wall Street Journal o plánech Fedu. Podle zprávy zatímco centrální banka USA není připravena snížit cíl Federal Funds Rate o 0,5 procentního bodu, může jej však dále snižovat v budoucnosti kvůli nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. a taky odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a z toho plynoucího poklesu růstu globální ekonomiky.

Akcie Boeingu v pátek posílily 4,5 % vzdor zprávě tohoto producenta letadel, že deaktivace letounů 737 MAX zasažených ztrátou důvěry po jejich haváriích v Indonésii a v Etiopii na podzim 2018 resp. letos na jaře bude Boeing po zdanění stát 4,9 mld. USD. Růst akcií Boeingu naznačuje, investoři čekali ještě tvrdší ozvěny katastrof.

Ve pátek akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,6 % na 2 977 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,3 % na 27 154 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite oslabil 0,7 % na 8 146 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo 6,25 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,59 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web