Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil s dalšími nesnázemi mezinárodního obchodu a vysokou volatilitou

Pondělí 12. srpen 2019 22:44

Akcie Spojených států amerických v pátek oslabily po obnoveném neklidu nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. Pokles akciového trhu uzavřel týden obchodování s velkými výkyvy a silnými obchodními objemy.

Prezident USA Donald Trump řekl, že USA a Čína se snaží o další obchodní rozhovory. On sám ale podle něj není připraven obchodní dohodu uzavřít. Komentář Trumpa opět rozvířil obavy dopadu obchodních válek na globální ekonomiku.

Trump taky řekl, že USA nadále nebudou obchodovat s čínským gigantem produkujícím telekomunikační vybavení Huawei Technologies.

Přes velké pohyby akciového trhu hlavní akciové indexy USA týden končily blízko úrovní předchozího týdne. Obchodní objem burz USA uplynulého týdne byl letos v týdenním srovnání nejsilnější, překonal 41 mld. akcií.

Akcie Amgenu v pátek vzrostl 5,9 % po zprávě, že soud USA řekl, že patenty klíčového léku Amgenu Enbrel, který léří revmatickou artritidu jsou platné. Verdikt popřel apel Novartisu.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) přišel o 0,7 % na 2 919 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) klesl 0,3 % na 26 287 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) ztratil 1 % na 7 959 bodů.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web