Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil taky kvůli výsledkům bank a Trumpovým komentářům mezinárodního obchodu

Středa 17. červenec 2019 15:01

Akcie Spojených států amerických v úterý mírně klesly. Kvartální výsledky bank přidaly k obavám, že nižší úrokové sazby sníží jejich zisky. Komentáře prezidenta USA DonaldaTrumpa k mezinárodnímu obchodu taky oslabilo hlavní akciové indexy Wall Streetu.

Výsledky hlavních bank USA, největší banky JPMorgan Chase a Wells Fargo překonaly kvartální odhady zisku. Banky ale reportovaly rovněž slabší čistý úrokový příjem, který ukazuje na růst nákladů depozit. V pondělí výsledky hlásila Citigroup a mimo jiné oznámila pokles čisté úrokové marže.

Akcie JPMorgan Chase sice nejdříve klesly, nakonec se ale dostaly do zisku 1,1 %. Akcie Wells Fargo nicméně oslabily 3,0 % s tím, jak banka snížila svůj výhled redukce nákladů.

Výhledové očekávání přibližné stagnace nebo nižších úrokových sazeb stále vyvíjí tak na čisté úrokové marže a tím i ziskovost bank. Ty rostou se zvyšováním úrokových sazeb.

Akcie investiční banky Goldman Sachs, která rovněž v úterý ohlásila své výsledky, vzrostly 1,9 %. Goldman Sachs je považována za banku s nižší citlivostí na úrokové sazby než JPMorgan Chase a Wells Fargo.

Trump vidí řešení obchodních válek na dlouho, hrozil cly


Akcie rovněž slábly poté, co prezident Trump řekl, že řešení obchodu USA a Čínské lidové republiky je dlouhodobá záležitost. pohrozil rovněž uvalením dovozních cel na dalších 325 mld. USD dovozů čínského zboží do USA.

Akcie Johnson & Johnson v úterý ztratily 1,6 % poté, co diverzifikovaná společnost zdravotní péče varovala, že konkurence generických a napodobených léků by mohla ovlivnit její výsledky třetího čtvrtletí. Akcie Johnson & Johnson v úterý byly druhou největší brzdou hlavního akciového indexu USA S&P 500.

Červnové maloobchodní tržby USA vzrostly silněji, než se čekalo. Potvrdily tak silné spotřebitelské výdaje. Data nezměnila očekávání snížení cíle hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate Federálního rezervního systému USA již na příštím zasedání monetární politiky 30.-31.7. ačkoliv snížila naděje jeho agresivního snížení.

Výsledková sezóna je zde


Se zpečetěnými očekáváními redukce úrokových sazeb Fedem již na příštím zasedání Fedu monetární politiky 30.-31.7. trh obrací pozornost k firemní výsledkové sezóně USA druhého čtvrtletí. Ta neformálně naplno zahajuje výsledky největších bank, včetně Citigroup a JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs apod. již tento týden.

Analytici čekají, že zisky firem indexu S&P 500 dle dat za druhý kvartál meziročně oslabí 0,3 %, což by dle IBES Refinitivu byl první kvartální pokles za poslední tři roky.

V centru sledovanosti firemní výsledkové sezóny budou podle očekávání hlavně nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA s jejich hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. a kvůli odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Akcie v růstovém trendu díky výhledu nižších úrokových sazeb


Akciový trh má letos za sebou silný růst a investoři budou požadovat pro další posílení akciového trhu pokles rizik (nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. a taky odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie), silnější růst ekonomiky a firemní aktivity (tržeb a zisků). Jenže růst ekonomiky spíše slábne stejně jako růst firemních zisků.

Guvernér Fedu Powell a hlavně zápis Fedu ze zasedání monetární politiky 18.-19.6. (na němž Fed cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nezměnil, naznačil ale připravenost snížit cíl své hlavní úrokové sazby a na kterém též redukoval výhled inflace a úrokových sazeb) nedávno potvrdili signály očekávání redukce cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate již na příštím zasedání monetární politiky centrální banky 30.-31.7. hlavně kvůli obavám oslabením růstu ekonomiky a slabosti inflace.

Monetární politiky nižších úrokových sazeb podporující ekonomiku a inflaci je příznivá pro akciový trh a táhne akcie k rekordům. Všechny tři hlavní akciové indexy USA končily polovinu čevrence na historicky rekordních zavíracích maximech.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,3 % na 3 004 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,1 % na 27 336 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,4 % na 8 223 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo 6,18 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,71 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web