Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil více než 3 % s obavami viru, padaly ceny akcií dopravních společností

Pátek 6. březen 2020 19:37

Akcie Spojených států amerických ve čtvrtek silně klesly. Úder akciových prodejců směřoval do akciových sektorů bank a dopravy s tím jak nová vlna obav šíření koronaviru a jeho ekonomického dopadu stiskla investory jen den poté, co výsledky primárních prezidentských voleb Demokratické strany nominace letošních voleb USA táhly oživení akciového trhu.

Hlavní akciové indexy USA ve čtvrtek oslabily více než 3 %. O den dříve trh naakumuloval silné zisky po výhrách v 10 z 14 států hlavního volebního klání “Superúterý" prezidentských primárek reprezentant centristického umírněného křídla Demokratické strany.

Koronavirus celosvětově dosud vzal život více než 3 300 lidem. V USA byly ve čtvrtek hlášeny nové případy plošně a rychle se šířícího koronaviru kolem New Yorku a San Francisca.

Výnosy 10-letých státních dluhopisů USA v úterý klesly poprvé v historii pod 1 % s tím, jak nervózní investoři parkovali peníze mimo akciový trh do aktiv jistoty. Ve čtvrtek pak se jejich výnos snížil na 0,91 %.

Akcie finančního sektoru v pátek ztratily 4,9 % s tím jak pokračující pád výnosů státních dluhopisů USA oslaboval akcie bank citlivých na pohyb úrokových sazeb. Ziskové marže bank a finančních ústavů depozitních a úvěrových úrokových sazeb totiž s poklesem úrokových sazeb klesají. Banky tak mají potíže s tvorbou zisku v prostředí nízkých úrokových sazeb.

Akcie největších amerických bank JPMorgan Chase a Bank of America ve čtvrtek klesly 4,9 % resp. 5,1 %. 

Akcie společností sektorů dopravy a rekreace/cestovního ruchu rovněž schytaly citelné ztráty. Index aerolinek indexu S&P 500 ve čtvrtek klesl 8,2 % včetně pokles akcií American Airlines Group 13,4 %. Představitelé sektoru osobní letecké přepravy varovali, že epidemie koronaviru by mohlo letos odvětví obrat až o 113 mld. USD tržeb. 

Akcie provozovatelů komerčních plaveb ve čtvrtek propadly poté, co loď Grand Princess společnosti Carnival dostala zákaz návratu do svého domovského přístavu v San Franciscu kvůli obavám koronaviru poté, co někteří lidé na její palubě z 2 500 cestujících touto nemocí onemocnělo. Osud lodi tak připomíná karanténní odysseu lodi Diamond Princess stejného provozovatele. Akcie Carnivalu ve čtvrtek padly 14,1 % a akcie konkurenta této firmy Royal Caribbean Cruises ve čtvrtek ztratily 16,3 %. 

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) silně klesl 3,39 % na 3 024 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) silně klesl 4,53 % na 26 121 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) silně klesl 3,1 % na 8 739 bodů.

Ve čtvrtek se podobně jako v minulých dnech na burzách USA zobchodovaly stále velmi silné objemy, 12,0 mld. akcií, stále značně více než kolik se zobchodovalo v posledních 20 obchodních dnech v denním průměru plné obchodní seance, tj. 10,2 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web