Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil, výsledky CSX signalizují škody obchodních válek

Čtvrtek 18. červenec 2019 15:48

Akciové indexy Spojených států amerických ve středu oslabily s tím, jak slabé výsledky firmy CSX přiložily k obavám, že by vleklé obchodní války USA a Čínské lidové republiky mohly oslabit firemní aktivitu, tržby a zisky.

Akcie CSX (CSX.O) ve středu propadly 10,3 %. Je to jejich nejsilnější denní pokles od světové finanční krize 2008. Železniční přepravní společnost totiž vykázala kvartální zisky nedosahující očekávání trhu. Snížila též svůj výhled celoročních tržeb. Pokračující nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. v prvním pololetí tohoto roku přispěly k poklesu objemů kamionové a železniční přepravy.

Akcie CSX ve středu spolu s akciemi provozovatele železniční sítě Union Pacific (UNP.N) a investičního konglomerátu Berkshire Heathaway (BRKb.N)vlastnícího jiného železničního přepravce nákladní dopravy BNSF Railway přepravce nejvíce oslabily hlavní akciový index USA S&P 500. Firma Union Pacific, jejíž akcie ve středu ztratily 6,1 % výsledky reportuje 18.7.

Ztráty akcií železničních firem pomohly oslabit index průmyslu hlavního akciového indexu USA S&P 500 (.SPLRCI) 2,2 %. Byl to největší pokles ze všech 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500. Index Dow Jones Transportation Average (.DJT), nejstarší dosud aktivní akciový index je rovněž nejrespektovanějším indikátorem sektoru dopravy USA.

Akcie Abbott Laboratories vzrostly, naopak akcie Netflixu po výsledcích padly


Akcie producenta lékařské techniky Abbott Laboratories (ABT.N) ve středu zpevnily 3,1 % poté, co firma překonala odhady kvartálního zisku a poté co zvýšila svoji celoroční předpověď upraveného zisku.

Akcie Netflixu (NFLX.O) ve středu v nočním poburzovním obchodování po zavření primárního akciového trhu USA propadly téměř 11 % po zveřejnění svých kvartálních výsledků po zavření akciových burz USA.

Bank of America výsledky napodobila data jiných velkých bank


Akcie Bank of America (BAC.N), člena velké klasické bankovní čtyřky USA, který jako poslední z této skupiny zveřejnil své výsledky 17.7. ve středu vzrostly 0,7 % poté, co banka zveřejnila zisk nad očekáváním trhu přestože Bank of America snížila svoji předpověď ročního čistého úrokového příjmu.

Kvartální výsledky bank přidaly k obavám, že nižší úrokové sazby sníží jejich zisky. Výsledky hlavních bank USA, největší banky JPMorgan Chase a Wells Fargo překonaly kvartální odhady zisku. Banky ale reportovaly rovněž slabší čistý úrokový příjem, který ukazuje na růst nákladů depozit. V pondělí výsledky hlásila Citigroup a mimo jiné oznámila pokles čisté úrokové marže.

Výhledové očekávání přibližné stagnace nebo nižších úrokových sazeb stále vyvíjí tak na čisté úrokové marže a tím i ziskovost bank. Ty rostou se zvyšováním úrokových sazeb.

Výsledková sezóna začíná


Se zpečetěnými očekáváními redukce úrokových sazeb Fedem již na příštím zasedání Fedu monetární politiky 30.-31.7. trh obrací pozornost k firemní výsledkové sezóně USA druhého čtvrtletí. Ta neformálně naplno zahajuje výsledky největších bank, včetně Citigroup a JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs apod. již tento týden.

Analytici s prvními firemní výsledky zlepšily své očekávání zisků. Čekají nyní dle dat IBES Refinitivu, že zisky firem indexu S&P 500 za druhý kvartál meziročně posílí 0,4 %.

V centru sledovanosti firemní výsledkové sezóny budou podle očekávání hlavně nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA s jejich hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. a kvůli odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Akcie v růstovém trendu díky výhledu nižších úrokových sazeb


Akciový trh má letos za sebou silný růst a investoři budou požadovat pro další posílení akciového trhu pokles rizik (nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. a taky odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie), silnější růst ekonomiky a firemní aktivity (tržeb a zisků). Jenže růst ekonomiky hlavně kvůli obchodním válkám spíše slábne stejně jako růst firemních zisků.

Guvernér Fedu Powell a hlavně zápis Fedu ze zasedání monetární politiky 18.-19.6. (na němž Fed cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nezměnil, naznačil ale připravenost snížit cíl své hlavní úrokové sazby a na kterém též redukoval výhled inflace a úrokových sazeb) nedávno potvrdili signály očekávání redukce cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate již na příštím zasedání monetární politiky centrální banky 30.-31.7. hlavně kvůli obavám oslabením růstu ekonomiky hlavně kvůli obchodním válkám a slabosti inflace.

Monetární politiky nižších úrokových sazeb podporující ekonomiku a inflaci je příznivá pro akciový trh a táhne akcie k rekordům. Všechny tři hlavní akciové indexy USA končily polovinu čevrence na historicky rekordních zavíracích maximech.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,7 % na 2 984 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,4 % na 27 220 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,5 % na 8 185 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo 6,1 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,66 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web