Akcie

Akciový trh USA: Wall Street padl s propadem surové ropy, virová krize se prohlubuje

Úterý 10. březen 2020 22:34

Wall Street 9.3. utrpěl svůj největší denní pád od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 a obavy z hospodářské recese silně hrozí s tím jak padající ceny ropy a pokračující obavy koronaviru vedly paniku investorů s výročím současného rekordně nejdelšího růstového býčího akciového trhu Spojených států amerických v historii.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA v pondělí prudce propadly se zahájením stadardního primárního burzovního obchodování a dokonce spustily zastavení obchodování nastaveného po “Černém pondělí” 19.10. 1987, kdy hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average ztratil 22,6 %, v procentuálním denním vyjádření nejvíce v historii. 

Tentokrát index Dow Jones Industrial Average během pondělí ze svého startu ztratil rekordních více než 2 000 bodů. Vše proběhlo v den 11 výročí současného rekordně nejdelšího růstového býčího akciového trhu Spojených států amerických v historii. 

Dalším ukazatelem nebývale výjimečných propadových okamžiků v pondělí byl výnos hlavního desetiletého státního dluhopisu USA. Ten klesl krátce až na 0,318 %!, což je historicky rekordní minimum. 

Obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru, tedy betakoronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 trvají.

Pád ceny ropy přilil olej do akciového prodejního ohně

Akciové výprodeje nabrali znovu na intenzitě přes víkend s tím, jak zkolaboval pakt ropné nabídky mezi Organizací zemí vyvážejících ropu OPECem a Ruskem, který měl prodloužit a navýšit stávají redukce ropné produkce. Místo toho nejen, že nebyla prodloužena a posílena stávající redukční dohoda jak navrhovala Saúdská Arábie, ale ani nebyla alespoň prodloužena ta stávající, což navrhovalo Rusko. Saúdská Arábie, hlavní lídr OPECu, totiž tlačila na posílení redukce a Rusku nabídla variantu “všechno nebo nic". Obě země pak slíbily zvýšit produkci za situace převisu nabídky ropy nad její poptávkou a perspektivě dalšího slábnutí poptávky ropy v souvislosti s úderem koronaviru. 

Zasedání OPECu a zemí spolupracujících s OPECem včetně Ruska v rámci skupiny OPEC+ tak názorně předvedly jak v krizi nespolupracovat. Logické řešení v případě hrozby poklesu poptávky ropy je utlumení její nabídky a obnovení rovnováhy trhu. Jenže jednající strany, hlavně Rusko, cítily domácí tlak vršící se s perspektivou plánovaného útlumu těžby ropy a nechtěly se vzdávat svého podílu trhu ropy. 

V důsledku nedohody Organizace zemí vyvázejících produkčních limitů, která znamená, že od 1.4. 2020 země organizace již nebudou vázáné dohodami omezení těžby ropy a mohou tak produkovat ropy kolik chtějí. Vzhledem k očekávanému poklesu poptávky po ropě kvůli koronaviru a trvalému převisu nabídky ropy nad její poptávkou tak trhu ropy hrozí velká nerovnováha převisu její nabídky nad poptávkou a tím i silný tlak na velký pokles ceny ropy. 

Ceny ropy v pondělí zaregistrovaly svůj největší denní pokles od války v Perském zálivu 1991. Futures kontrakty surové severomořské ropy Brent (LCOc1) tak v pondělí zavíraly se ztrátou 23.88 %. Futures kontrakt lehké americké ropy WTI s nejkratší dobou splatnosti v pondělí odepsal 25,1 %. Proto akciový index sektoru energií indexu S&P 500 (.SPNY) v pondělí propadl 20,1 %. v denním srovnání historicky rekordně. Již v pátek poté, co se trhy dozvěděly, že jednání OPECu a Ruska skončilo krachem ceny ropy oslabily 10 %. 

Všech 11 indexů hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 v pondělí skončilo obchodní seanci hloboko v červeném. Největší procentuání ztráty si z pondělí odnesly sektory energií a financí (.SPSY). Finance trpí s propadem úrokových sazeb v důsledku úderu koronaviru, který redukuje ziskové marže bank depozitních a úvěrových úrokových sazeb. 

Jakoby nestačilo, že světové akciové trhy již byly na hraně s tím jak celosvětově potvrzené případy koronaviru přesáhly 110 000, což způsobilo rozsáhlý výpadek nabídky a plošné karanténní opatření s tím jak se vlády snažily dostat epidemii pod kontrolu. 

Volatilita silně vzrostla


Nejsledovanější ukazatel očekávaných krátkodobých výkyvů indexu S&P 500, CBOE (Chicago Board Options Exchange) index volatility VIX se v pondělí dotkl své nejsilnější úrovně od zmíněné krize 2008 - 2009. 

V pondělí se silnými propady cen akcií a růstem obchodních objemů volatilita prudce vzrostla. Obavy koronaviru akcelerovalo poklesy akciového trhu, obchodní objemy a rovněž tržní volatiitu. 

Index VIX vzhledem k provázanosti volatility s tržní nestabilitou je přezdívaný jako index strachu investorů. 

Volatilita má obecně tendenci růst v případě výraznějších poklesů trhu a sílení obchodních objemů.  A naopak volatilita akciového trhu klesá s návratem kupců na trh a růstem trhu a s poklesem obchodních objemů. 

Index zobrazuje teoretické očekávání volatility akciového trhu v blízké budoucnosti. Současná hodnota indexu VIX kótuje očekávanou anualizovanou změnu indexu S&P 500 během příštích 30 dnů. Index je vypočítán dle teorie založené na opcích ze současných da trhu s opcemi. 

Propady akcií stihly i Boeing a Apple
 

Akcie Boeingu (BA.N) propadem 13,4 nejvíce srazily index Dow Jones Industrial Average. Vedle situace a vývoje celého akciového trhu akcie musela vstřebat i odmítnutí Federální letecké administrativy USA (FAA) návrh Boeingu elektrické instalace a rozvodů svých letounů 737 MAX, které již několik kvartálů nelétají po jejich leteckých katastrofách na podzim 2018 v Indonésii a 2019 v Etiopii. 

Akcie Applu (AAPL.O) v pondělí byly sraženy 7,9 % poté, co data ukázala, že firma v únoru prodala méně než 500 000 smartphonů v Čínské lidové republice během koronavirové krize. 

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) klesl 7,6 % na 2 747 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) rekordně propadl 7,79 % na 23 851 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) silně klesl 7,29 % na 7 951 bodů.

V pondělí se podobně jako v minulých dnech na burzách USA zobchodovaly stále velmi silné objemy, 17,22 mld. akcií, stále značně více než kolik se zobchodovalo v posledních 20 obchodních dnech v denním průměru plné obchodní seance, tj. 11,05 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web