Akcie

Akciový trh USA: Wall Street posílil, když Williams Fedu podpořil očekávání snížení úrokové sazby

Pátek 19. červenec 2019 18:50

Akcie Spojených států amerických ve čtvrtek posílily po jejich pomalejším růstu na začátku obchodování. Komentáře prezidenta Federální rezervní banky New Yorku Johna Williamse pomohly podpořit očekávání snížení cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate centrální banky USA na jejím příštím zasedání monetární politiky 30.-31.7.

Williams řekl, že když úrokové sazby a inflace jsou nízko, centrální banka si nemůže dovolit zůstat pasivní a čekat, až nastanou potenciální ekonomické problémy. Williams tak potvrdil změnu rétoriky centrální banky, kde většina jeho bankéřů snížení cíle Federal Funds Rate naznačuje.

Výsledková sezóna začíná


Se zpečetěnými očekáváními redukce úrokových sazeb Fedem již na příštím zasedání Fedu monetární politiky 30.-31.7. trh obrací pozornost k firemní výsledkové sezóně USA druhého čtvrtletí. Ta neformálně naplno zahajuje výsledky největších bank, včetně Citigroup a JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs apod. již tento týden.

Analytici s prvními firemní výsledky opět zlepšily své očekávání zisků. Čekají nyní dle dat IBES Refinitivu, že zisky firem indexu S&P 500 za druhý kvartál meziročně posílí 0,6 %. Ještě na začátku výsledkové sezóny 17.7. před dvěma dny ekonomové čekali jejich pokles.

V centru sledovanosti firemní výsledkové sezóny budou podle očekávání hlavně nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA s jejich hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. a kvůli odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Akcie v růstovém trendu díky výhledu nižších úrokových sazeb


Akciový trh má letos za sebou silný růst a investoři budou požadovat pro další posílení akciového trhu pokles rizik (nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. a taky odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie), silnější růst ekonomiky a firemní aktivity (tržeb a zisků). Jenže růst ekonomiky hlavně kvůli obchodním válkám spíše slábne stejně jako růst firemních zisků.

Guvernér Fedu Powell a hlavně zápis Fedu ze zasedání monetární politiky 18.-19.6. (na němž Fed cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nezměnil, naznačil ale připravenost snížit cíl své hlavní úrokové sazby a na kterém též redukoval výhled inflace a úrokových sazeb) nedávno potvrdili signály očekávání redukce cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate již na příštím zasedání monetární politiky centrální banky 30.-31.7. hlavně kvůli obavám oslabením růstu ekonomiky hlavně kvůli obchodním válkám a slabosti inflace.

Monetární politiky nižších úrokových sazeb podporující ekonomiku a inflaci je příznivá pro akciový trh a táhne akcie k rekordům. Všechny tři hlavní akciové indexy USA končily polovinu čevrence na historicky rekordních zavíracích maximech.

Akcie UnitedHealth Group ztratily se snížením výhledu tržeb


Akcie UnitedHealth Group ve čtvrtek klesly 2,3 %, s tím jak zdravotní pojišťovna na konferenci s analytiky řekla, že tržby tohoto roku nedosáhnou na svůj původní cíl.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 získal 0,4 % na 2 995 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stagnoval na 27 223 bodech a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vyrostl 0,3 % na 8 207 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo 6,68 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,67 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web