Akcie

Akciový trh USA: Wall Street posílil s poklesem obav ropy, trh čeká na Fed

Středa 18. září 2019 19:18

Wall Street v úterý zavřel výše s tím jak dopad víkendových teroristických útoků na ropnou infrastrukturu a největší ropnou rafinérii největšího světového exportéra ropy Saúdské Arábie slábl a s tím, jak invedtoři očekáváli snížení cíle hlavní úrokové sazby Fedrrálního rezervního systému USA o čtvrt procentního bodu.

Akcie nakonec pevně zavřely v ziskovém pásmu, poté, co hlavní akciové indexy během obchodní seance kolísaly kolem hladiny stagnace. Tím se kompenzoval pokles akcií z pondělí po teroristických útocích na ropná zařízení Saúdské Arábie, které vyřadily z provozu přibližně polovinu její produkce. Tp vyslalo na ostrý růst ceny ropy a naplnilo obavy z přerušení nabídky ropy, dalších možných útoků a růstu geopolitického napětí. Hlavní akciový index USA S&P 500 tak nyní zaostává za svým historickým rekordním maximem z 26.7. necelé jedno procento.

Na trh blahodárně zapůsobily zprávy, že odstávka poškozených ropných kapacit saúdskoarabské infrastruktury bude trvat nikoliv měsíce jak se předtím čekalo, ale týdny, přesněji zhruba do konce září. Navíc prezident Spojených států amerických Donald Trump prohlásil, že válku nechce.

Letecké útoky drony byly podniknuty na ropnou infrastrukturu klíčového světového exportéra ropy Saúdské Arábie. Útočník ještě nebyl zcela potvrzen, hlavní podezření padá na Írán. Útoky vyřadily z provozu 5 % světové nabídky ropy včetně rezervních produkčních kapacit této země. Díky využití světových rezerv krátkodobě trh ropy bude v rovnováze, v delším časovém horizontu ale trh přehodnocuje pohled bezpečnosti světové nabídky ropy a zvyšuje geopolitická rizika. Ceny ropy po útocích prudce vzrostly o 10 - 20 % a i přes současný pokles kvůli tomu patrně zůstanou zvýšené.

Zasažené ropné zařízení Saudi Aramco čistí surovou ropu od nečistot v nezbytném kroku předtím, než ropa může být přepravena do rafinérií.

Navíc útoky vyřadily z provozu volnou produkční kapacitu Saúdské Arábie volnou pro nouzové účely.

K útokům se přihlásila jemenská povstalecká skupina Hútíů. Spojené státy z útoků podezřívají Írán a podle prezidenta USA země "má ruku na spoušti" připravena na útok reagovat. Obě velmoci Středního východu, Saúdská Arábie a Írán spolu vedou řadu nepřímých válek, jednu z nich právě i v Jemenu. Povstalečtí Hútíové jsou podporováni Íránem.

Vojenská koalice vedená Saúdskou Arábií bojuje v Jemenu s jemenským povstaleckým sdružením Hútíů uvedla, že útoky byly provedeny íránskými zbraněmi. To zvyšuje nebezpečí globálního konfliktu zahrnujícího USA a Írán. 

Fed má opět snížit hlavní úrokovou sazbu

Americká centrální banka 18.9. uzavírá své dvoudenní zasedání monetární politiky. Trh čeká, že sníží cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o čtvrt procentního bodu na 1,75 - 2,00 % kvůli slábnutí růstu ekonomiky kvůli dlouhodobě stále eskalujujícímu vařícímu vleklému neklidu nejistot obav nebezpečí tlaků mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA, které rozpoutaly na více frontách se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem, Kanadou apod. Dalším důvodem je stále odkládané nejisté odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z EU. Ty faktory stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center, hlavně eurozóny a celé světové ekonomiky a děsí finanční a komoditní trhy.

Akcie firmy Kraft Heinz (KHC.O) v úterý ztratily 4,3 % poté, co druhý největší investor producenta balených potravin 3G Capital prodal více než 25 milionu akcií na trhu s diskontem.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) oslabil 0,3 % na 3 006 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) získal 0,1 % na 27 109 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) vzrostl 0,4 % na 8 186 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo 6,8 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo zhruba 6,8 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web