Akcie

Akciový trh USA: Wall Street s malými zisky, Fed signalizuje stagnaci úr. sazeb

Čtvrtek 12. prosinec 2019 19:21

Hlavní akciové indexy Wall Streetu ve středu končily mírně výše. Krátce předtím centrální banka Spojených států amerických, Federální rezervní systém podle očekávání nezměnila cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Banka rovněž naznačila, že cíl její hlavní úrokové sazby pravděpodobně zůstane delší čas nezměněn.

Bankéři Fedu se na rozdíl od předchozích zasedání tentokrát shodli na stagnaci cíle Federal Funds Rate. Optimističtější hodnocení ekonomiky se projevilo v prakticky jediné významnější změně komentáře k rozhodnutí úrokových sazeb vůči předchozímu zasedání monetární politiky 29.-30.10., když Fed k nynějšímu rozhodnutí monetární politiky odstranil hodnocení z října, že "trvají nejistoty výhledu.”

Projekce makroekonomických veličin a vhodného cíle hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate Fedu nepřinesl vůči jejím předchozím projekcím prezentovaným k rozhodnutí monetární politiky 17.-18.9. větší změny ani překvapení. Jedinou znatelnější změnou techto výhledů centrální banky vůči jejím předchozím projekcím prezentovaným k rozhodnutí monetární politiky 17.-18.9. je redukce výhledu míry nezaměstnanosti o dvě desetiny procentního bodu v celé délce predikovaného intervalu let 2019 - 2022. Vhodný cíl hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate Fedu zůstane nezměněn v roce 2020, pro rok 2021 čeká jeho navýšení o čtvrt procentního bodu a v roce 2022 zvýšení o dalšího čtvrt procentního bodu. 

Centrální banka do dalších let stále předpokládá drobné zpomalení růst ekonomiky, který by měl zůstat solidní, míru nezaměstnanosti blízko historického rekordního minima a návrat inflace včetně její jádrové složky bez cen potravin a energií ze současných úrovní kolem 1,5 % k cíli centrální banky 2,0 % již od příštího roku, kde by inflační ukazatele měly udržet v příštích letech.

Akcie Home Depot se zklamáním výhledu tržeb oslabily

Akcie maloobchodního prodejního řetězce zboží domu, stavby a zahrady Home Depot (HD.N) ve středu oslabily 1,8 % poté, co firma předpověděla tržby fiskálního roku 2020 za očekáváním Wall Streetu. Akcie Home Depot ve středu byly největší brzdou hlavního indexu akcií velkých firem USA Dow Jones Industrial Average. Taky proto středeční zisk tohoto indexu byl relativně hubený. 

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) vzrostl 0,3 % na 3 142 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl 0,1 % na 27 911 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) připsal 0,4 % na 8 654 bodů. 

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo podprůměrných zhruba 6,3 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo o něco více, 6,7 mld. akcií. 

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web