Akcie

Akciový trh USA: Wall Street zpevnil, ale pod svými denními maximy s částečnou obchodní dohodou

Pondělí 14. říjen 2019 17:35

Akcie Spojených států amerických v pátek končily se ziskem více než 1 % ačkoliv značně za svými denními maximy po oznámení dílčí obchodní dohody Spojených států amerických a Čínské lidové republiky.

Prezident Spojených států amerických Donald Trump po rozhovorech s čínským vícepremiérem řekl, že USA a Čína dospěly k podstatné první fázi obchodní dohody s dosažením dohody intelektuálního vlastnictví, finančních služeb a objemných zemědělských nákupů. Čína se ale k dohodě vyjadřovala značně zdrženlivě, pokud vůbec a pouze ocenila pokrok v jednání. Úspěchem obchodní diplomacie je odklad zvýšení dovozních cel USA na import zboží Číny za 250 mld. USD o 5 procentních bodů na 30 %. Toto zvýšení bylo původně plánováno na 1.10. 2019 a posléze odloženo na 15.10. 2019.

Akcie Applu (AAPL.O) v pátek posílily 2,7 % s tím jak investiční společnost Wedbush zvýšila svůj cenový cíl akcie firmy s odůvodněním důvěry v novou video vysílací službu firmy.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) získal 1,1 % na 2 970 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl 1,2 % na 26 817 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) přidal 1,3 % na 8 057 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo podprůměrných 7,59 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo zhruba 7 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web