Akcie

Akciový trh USA: Walt Disney pozvedl DJIA a S&P 500 k rekordům, tlaky mezinárodního obchodu vrhají stín

Čtvrtek 14. listopad 2019 16:07

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických Dow Jones Industrial Average a S&P 500 ve středu opět posunuly zápisy svých historicky rekordních zavíracích maxim. Pomohl jim k tomu silný růst akcií firmy Walt Disney (DIS.N). Další hlavní akciový index USA Nasdaq Composite ale klesl kvůli nové nejistotě obchodních vztahů USA a Čínské lidové republiky.

Deník The Wall Street Journal během obchodní seance informoval, že obchodní jednání USA a Číny opět narazila na zádrhel. Má jít o nákupy zemědělských produktů.

Prezident Spojených států amerických Donald Trump předtím řekl, že USA jsou blízko podpisu 1. fáze obchodní dohody s Čínskou lidovou republikou. Rovněž pohrozil “podstatným” zvýšením dovozních cel USA na import čínského zboží do USA, pokud k uzavření obchodní dohody obou zemí nedojde.

Prezident Spojených států amerických Donald Trump v očekávaném vystoupení v Ekonomickém klubu New Yorku kvůli předpokládaným signálům mezinárodního obchodu jinak ale žádné nové detaily obchodních jednání nenabídl. Trump v sobotu řekl, že obchodní rozhovory pokračují pomaleji, než by si přál.

Dříve ještě popřel svůj souhlas s redukcí poslední dobou zvýšených dovozních cel USA a Číny, které si obě země dvou největších ekonomik světa vzájemně navýšily, přesto akciový trh zůstává v blízkosti rekordních maxim, jelikož věří v brzké dosažení alespoň částečné obchodní dohody USA a Číny. Trump nedávno popřel, že by došlo k jakékoliv dohodě redukcí dovozních cel USA a Čínské lidové republiky, přestože tuto dohodu naznačovali obchodní vyjednavači obou zemí. Jinak ale Trump naznačoval optimismus dosažení dohody.

Powell vystoupením v Kongresu nepřekvapil, naznačil stagnaci úr. sazeb


Guvernér Federálního rezervního systému USA Jerome Powell ve vystoupení v Kongresu USA potvrdil, že Fed již nehodlá cíl své hlavní úrokové sazby snižovat. Potvrdil však rovněž připravenost tak učinit v případě významného přehodnocení ekonomického výhledu. Jedním z důvodů mohou být tlumené inflační tlaky a lokace indikátorů dlouhodobých inflačních očekávání ve spodní části jejich historických pásem, jev, který guvernér v projevu rovněž zmínil. Podle Powella trvale příliš nízká inflace pod cílem Fedu 2 % by mohla vést k nežádoucímu poklesu dlouhodobých inflačních očekávání. To by mělo dlouhodobé nepříznivé účinky na ekonomiku např. z pohledu ekonomické aktivity, nezaměstnanosti apod.

Podobný jev, kdy Fed rozhodl odlišně od svého výhledu nastal při posledním zasedání monetární politiky 29.-30.10. Centrální banka snížila cíl Fedeal Funds Rate o čtvrt procentního bodu v souladu s očekáváním trhu, ale v rozporu s výhledem svého předchozího zasedání monetární politiky 17.-18.9. Již tehdy Fed indikoval, že bude optimální cíl hlavní úrokové sazby již neměnit, slabá makroekonomická data, zejména prohloubení recese aktivity zpracovatelského průmyslu a nečekaně silný pokles do té doby solidního růstu aktivity služeb na slabou hladinu.

Firemní výsledková sezóna třetího čtvrtletí pomalu končí, snížená očekávání většinou překonávána


Růst optimismu mezinárodního obchodu, redukce cíle hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate Federálního rezervního systému USA a většinou nad ovšem značně skromná očekávání příznivé firemní výsledky končící výsledkové sezóny USA táhly současný rekordní růstový trend akciového trhu.

Firemní výsledková sezóna USA třetího čtvrtletí se blíží k závěru. Celkově byla lepší, než se čekalo, když zhruba 75 % firem indexu S&P 500 výsledky překonalo očekávání. Pravou ale je, že očekávání před firemní výsledkovou sezónou nicméně byla značně ponížena. Podle dat Refinitivu trh rovněž čeká, že zisky firem indexu S&P 500 za kvartál vykáží pokles zisků 0,5 %.

Akcie Walt Disney vzrostly


Akcie firmy Walt Disney ve středu vyskočily 7,3 % poté, co mediálnjí společnost oznámila, že její nová online vysílací služba Disney+ dosáhla až 10 milionů klientských registrací od svého zahájení předchozí den. Akcie korporace Walt Disney nejvíce podpořily indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average. Akcie konkurenta firmy sektoru online vysílání Netflixu (NFLX.O) ztratily 3,0 %.

Akcie společnosti Walt Disney v úterý posílily 1,3 %. Firma předtím uvedla, že poptávka po její startující velmi očekávané online vysílací službě Disney+, je značně nad očekáváním firmy.

V pátek akcie Walt Disney vzrostly 3,8 % a pomohly tak růstu indexu S&P 500. K růstu akcií společnosti došlo den poté, kdy firma reportovala své kvartální výsledky, podle kterých utratila méně kapitálu než projektovala na svoji online vysílací službu Disney+. Tématické zábavní parky a nové zpracování Lvího krále zvýšilo zisky firmy.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) získal 0,1 % na 3 094 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl 0,3 % na 27 784 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) klesl 0,1 % na 8 482 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo 6,8 mld. akcií, na úrovni průměru posledního měsíce. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo zhruba 6,8 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web