Akcie

Americké akciové trhy: Akcie ve čtvrtek se smíšeným závěrem po žádosti Mullerovi komise

Pátek 16. březen 2018 12:47

Index S&P 500 včera oslabil 0,1 % po ztrátách během seance s informací, že speciální vyšetřovatel USA Robert Muller is vyžádal dokumenty podnikání prezidenta USA Donalda Trumpa.

Informace kompenzovala solidní regionální zprávy americké březnové ek. a průmyslové aktivity a příznivý komentář tlumící obavy obchodních válek.

Informace New York Times žádosti Mullera poslala S&P 500 na denní dno, do konce seance ale index téměř zcela ztrátu vymazal. Index S&P 500 poprvé od prosince oslabil 4 obchodní dny v řadě, ztráty však jsou omezené. Informace oslabila i Index Dow Jones Industrial Average, ovšem pouze v podobě zkrácení denního zisku. Pro tento index je to naopak poprvé za čtyři dny, kdy den zakončil růstem. Průmyslový index S&P rostl 0,3 % nade všemi sektory s prvním ziskem za poslední 4 dny s ochabnutím obav obchodní války. Reprezentant obchodních válek, akcie Caterpillar, včera rostla 1,3 %.

Index Dow Jones Industrial Average končil čtvrtek 0,5 % výše, Index Nasdaq Composite oslabil 0,2 %.

Mullerova komise vyšetřuje zapojení Ruska do předvolební kampaně prezidentských voleb v roce 2016. Podle určitých informací se do tajných jednání zapojili i lidé z nejbližšího Trumpova okolí a stále není zcela zřejmé, zda a jak moc došlo k porušení etických principů či dokonce zákona. Případná další obvinění by mohla narušit práci a důvěryhodnost Bílého domu, se změnou jehož obsazení po zmíněných prezidentských volbách si trhy spojily řadu nadějí v podobě daňové reformy či deregulace.

Citlivost trhů na zprávy Mullerovi komise byla patrna např. v závěru minulého roku, kdy akcie prudce klesaly s doznáním generála ve výslužbě a krátce poradce prezidenta Trumpa Michaela Thomase Flynna, že lhal FBI o kontaktech, které měl s ruskou vládou v přechodné době mezi volbami a inaugurací Trumpa. Citlivost na politické zprávy jako bylo tento týden odvolání ministra zahraničí Tillersona je větší v období mimosezóny firemních dat, což je právě případ posledních dnů. Firemní výsledková sezóna je již prakticky uzavřena a nová začne být intenzivní od dubna.

Dalším příznivým impulsem pro trh byl komentář hlavního poradce Bílého domu pro mezinárodní obchod Petera Navarra pro CNBC, že Trumpův tvrdší postup ke globálnímu obchodu včetně cel na importy kovů nemusí nutně vyprovokovat odvetu. Plány Trumpa na zavedení cel hrozí obchodními válkami a vzájemnými restrikcemi, což by mohlo ohrozit globální ekonomický růst, v souladu s poslední zprávou OECD. Akciový trh na tyto informace v posledních dnech reagoval poklesem.

Čerstvá březnová americké regionální ekonomické a průmyslové aktivity. Data z regionů New York a Philadelphia potvrdila solidní růst ek. a průmyslové aktivity a rovněž výhled pro druhé pololetí signalizující další zrychlení jejího růstu. Solidní růst ekonomiky a tím i tržeb a zisku zvyšuje hodnotu akcií.

Akcie Alibaba včera rostla 3,4 % v odpovědi na zprávu, že čínská e-commerce firma plánuje sekundární emisi akcií v Číně.

Akcie Dollar General rostla 4,8 % poté, co diskontní malobchodník kvartálními výsledky tržeb stejných obchodů překonal očekávání.

Akcie Qorvo klesly 3,9 % po komentáři Bank of America, že producent čipů radiové frekvence může podlehnout Broadcom v boji o dodávky pro nadcházející iPhony.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web