Akcie

Brexit: Jednání obchodní dohody UK a EU se vyhrotilo

Pátek 16. říjen 2020 23:54

Jednání obchodní dohody Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a Evropské unie po odchodu UK z EU k 1.2. 2020, která má navázat na překlenující období končící 31.12. 2020 se zkomplikovalo. Summit Evropské unie brexitu 15.10. EU do Londýna vzkázala ultimátum. EU vyjádřila znepokojení nedostatku progresu a vyzvala UK aby ustoupil v klíčových sporných bodech, jinak od 1.1. uvidí zlom vztahů s EU. Den nato britský ministerský předseda Boris Johnson, že přišel čas na přípravu na tvrdý brexit, bez dohody, pokud EU fundamentálně nezmění kurz. Johnson jasně řekl, že i když dohodu preferuje, nicméně úspěšný bude dle něj i brexit bez dohody a další jednání nemají smysl. Názor pak potvrdil mluvčí premiéra, že jednání skončila a ať hlavní vyjednavač Michel Barnier do Londýna příští týden k jednáním necestuje, pokud nedojde k změnám přístupu. Přesto podle Downing Street 10 Barnier a jeho britský protějšek David Frost se domluvili, že budou opět hovořit začátkem příštího týdne.

Johnson naznačil, že by se vzájemný obchodnjí vztah EU a UK mohl odvíjet podobným vztahem, jaký má Austrálie, řízený Světovou obchodní organizací na bázi jednoduchých principů globálního světového obchodu. EU v závěru svého summitu 16.10 komentáři naznačila, že obchodní dohodu s UK chce a že jednání budou pokračovat byť ne za každou cenu. Evropští diplomati a přestavitelé pokládají po požadavcích EU reakci britského premiéra za stěží víc než rétoriku resp. za horlivou snahu dosáhnout ústupků předtím, než bude sjednána dohoda last-minute. Nizozemský premiér Mark Rutte například řekl, že si myslí, že Johnson signalizoval, že Londýn je připraven ke kompromisu. Oboustranný kompromis přivolává i německá kancléřka Angela Merkelová. Jiný názor má prezident Francie Emmanuel Macron. UK vzkázal, že dohodu potřebuje víc než EU. Podle Macrona je jen taktika UK, že rozhovory troskotají na sporném bodě rybářství, naopak podle něj rozhovory troskotají na všem. 

Pětiletý teror brexitu se sune k svému finále, pokud tedy nedojde k prodloužení přechodného období. Trhy stále předpokládají, že rétorika obou stran se snaží pouze vytlačit co nejvýhodnější pozici před uzavřením dohody. V odhadu výsledku hlasování brexitu v červnu 2016 se ale trhy mýlily, tentokrát však o osudu trpkého konce UK v EU rozhodují politici. Neřízený brexit by znamenal znásobení současných strastí způsobených pandemií koronaviru, přetížením distribučních sítí a odběratelsko-dodavatelských vztahů, trvale by pak oslabil ekonomický růst Evropy a zřejmě ještě více UK. Cla dle WTO by patrně značně zvýšila ceny zboží. Ekonomika království tvoří přibližně 1/6 velikosti hospodářství EU. Vzájemnému ročnímu obchodu EU a UK dosahující 900 mld. EUR hrozí nejistota.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web