ETF

Brexit: Scénáře dohody EU a UK, která se začíná rýsovat

Pátek 16. březen 2018 18:28

EU a Velká Británie pod taktovkou Brexitu ladí rozvodovou dohodu s nejasnostmi. Vedle tzv. Měkkého Brexitu hrozí i Tvrdý Brexit či Neřízený Brexit. Podoba dohody rozhodne o škodách hlavně pro UK. S blížícím se summitem Evropské rady se dohoda rýsuje.

EU a Velká Británie pod taktovkou Brexitu ladí rozvodovou dohodu s řadou nejasností, minimálně v některých případech ovšem mezi pohledy EU a UK leží hluboký příkop rozdílu (např. spor o přístup UK na trh EU finančních služeb apod.). Hrozí tzv. Tvrdý Brexit.

Podle průzkumu Reuters ze začátku března nikoliv nezanedbatelná pravděpodobost 20 % patří neřízenému Brexitu, pokud by se nepodařilo najít dohodu do konce března 2019, kdy se Brexit rozhovory mají finalizovat.

Ačkoliv stále není příliš jasný výsledek - ve zbývajícím čase jen něco přes rok - každý respondent průzkumu Reuters uvedl, že nejpravděpodobnějším výsledkem rozhovorů EU a UK bude dohoda volného obchodu.

Evropská rada se během týdne sejde v Bruselu a zkontroluje stav vyjednávání s UK na konci summitu. Ekonomové ING soudí, že s tím, jak vyjednavači budou usilovat o schválení přechodného období před setkáním lídrů EU na konci tohoto týdne, existují signály, že dohoda je v dohledu.

Hlavním a celkovým poraženým, ať už bude přijata jakákoliv dohoda, by měla být Velká Británie, byť konečná podoba Brexit rozhodne o podobě a výši škod. Ale i v případě EU panují obavy z nepříznivého dopadu na Evropu. Růst HDP podle dostupných průzkumů má citelně zaostávat za růstem většiny hlavních ekonomik eurozóny jednak kvůli faktickému oslabení růstové báze UK, ale taky kvůli s tím související nejistotě. Domácnosti mohou odkládat nákupy a firmy pozdržovat a tlumit své firemní rozpočty resp. (investiční) výdaje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web