Akcie

Čína: Ek. růst zůstává v 1Q silný, výhled je nejistý (Mezinárodní béžová kniha Číny)

Středa 28. březen 2018 13:25

Čínská ek. aktivita včetně tržeb v první kvartále byla stále silná. Výhled ale je dle studie nejasný vzhledem k signálům oslabení dvou hlavních motorů růstu, realit a komodity. Pokles půjček firem, kterého se obává trh zatím nenastal.

Podle zprávy vzdor očekávání zimního klidu, čínské ocelářské firmy pokračovaly ve zvyšování produkce v reakci na silné tržby a posilovaly též půjčky, kapitálové/investiční výdaje a růst zaměstnanosti. Konsensuální výhled ovšem předpokládá zpomalení produkce s tím, jak Čína omezuje znečištění ovzduší a zavírá staré, neefektivní ocelárny. Vzdor slibu Číny pokračovat v redukci nadměrné kapacity, ocelářský sektor ve skutečnosti celkovou kapacitu navýšil osmý kvartál v řadě uvádí Mezinárodní béžová kniha Číny.

Nejistý výhled tohoto roku není špatný, nicméně ještě před několika měsíci silný závěr roku 2017 vedl mnoho pozorovatelů k očekávání, že růstová dynamika se značně do tohoto roku, dodává studie. Tempo růstu na konci tohoto roku nenaplní rychlost růstu roku 2017 i kdyby nedošlo na obchodní šok či významný útlum aktivity.

Navíc všechny sektory kromě zpracovatelského průmyslu očekávají od konce roku 2017 pokles růstu zisku při oslabení investic a cash flow, říká kvartální průzkum tisíců čínských firem dle Mezinárodní béžové knihy Číny.

Zpráva si pokládá otázku identifikace tahouna růstu tento rok - reality a komodity se potřebují nadechnout a výrazně delší pokračování překvapivé výkonnosti zpracovatelského průmyslu posledních dvou let není pravděpodobné.

Studie říká, silný trh realit slábne, když developeři na slabší tržby odpovídají poklesem investic zahájením staveb domů.

Zvlášť znepokojivá podle zprávy je slabost maloobchodu, když domácí poptávka nevypadá dostatečně robustně k podpoře růstu pro případ, že čínské exporty utrpí obchodními opatřeními USA. Maloobchod také pokračuje v zaostávání za jinými sektory hlavně formou největšího mezikvartálního poklesu cen tržeb sektoru.

Mezinárodní béžová kniha Číny rovněž snížila výhled, že rostoucí poptávka Číny by mohla globálně exportovat inflaci. Firmy totiž v posledních třech čtvrtletích hlásí stabilní nebo klesající růst mezd, cen vstupů i vlastní produkce.

Podle průzkumu půjčky firem jsou v prvním čtvrtletí stabilní vzdor růstu úr. sazeb s tím jak regulátoři potlačují rizikovější aktivity financování.

Mnoho ekonomů, kteří čekají pomalejší ek. růst Číny tento rok zmiňuje slábnoucí trh realit a vyšší náklady půjček jako hlavní brzdy aktivity. Podle Mezinárodní béžové knihy Číny ale regulátoři dosud významně řešili finanční sektor a bankovnictví šedé sféry než redukci korporátního dluhu, která by ohrožovala ekonomického růstu. Banky a nebankovní instituce jsou pod tlakem snížit jejich neevidované transakce, ale nejde o pokles zadlužení, přidává Mezinárodní béžová kniha Číny.

Ekonomové dle Reuters čekají pokles růstu HDP Číny na 6,5 % letos z 6,7 % v roce 2017.

Finanční trhy velmi pozorně naslouchají Číně v otázce řešení svého zadlužení. V případě restriktivnější politiky s cílem redukovat dluh se trh obává, že by mohl snížit podporu ekonomice a ohrozit tak nejen čínský ale světový růst HDP vzhledem k významnu, jaký Čína a její poptávka ve světové ekonomice má.

V letech 2015 a 2015 akciový trh Číny propadl v obavách ze zpomalení růstu čínské ekonomiky, poklesy se následně rozšířily do celého světa. Teprve v průběhu roku 2016 došlo k uklidnění situace, nicméně nadměrné zadlužení a potenciálně i zpomalení růstu čínské ekonomiky zůstává nadále doutnajícím problémem světového finančního i ekonomického systému.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web