Akcie

Čína-Hongkong-USA: Čínský parlament podle očekávání schválil kontroverzní zákony národní bezpečnosti Hongkongu, USA chystají odvetu

Čtvrtek 28. květen 2020 21:28

Parlament Čínské lidové republiky podle očekávání schválil rozporuplné zákony národní bezpečnosti Hongkongu. Podle nich Čína může omezit lidská práva a demokracii Hongkongu. Spojené státy americké avizovaly, omezení autonomie Hongkongu nenechají bez odpovědi. Prezident USA Donald Trump již dříve oznámil, že odpověď USA bude oznámena ještě do konce tohoto týdne a že bude dobře slyšet. Signály z USA naznačují, že sankce budou vedeny směrem k Hongkongu. To by dávalo smysl, Čínu omezení bude bolet, ale nebyl by ohrožen vzájemný obchod obou největších ekonomik světa a tím by byla potlačena základní rizika finančních a komoditních trhů. K dalším spekulovanzým možnostem odpovědi USA patří vízové a ekonomickíé sankce na osoby a právnické entity Číny aktivní s uzákoněním sporné legislativy.

Návrh zákona byl přijat poměrem hlasů 2 878/1, 6 poslanců se zdrželo hlasování. Detaily zákona budou oznámeny v příštích dnech. Zákon by měl být uzákoněn od září.

Národní lidové kongres, na svém výročním zasedání, které se koná v těchto dnech obešel parlament Hongkongu, Legislativní radu. Nová legistlativa by mohla legalizovat tvrdé tresty na demonstranty, disidenty, novináře, právníky a další nepohodlné osoby čínského komunistického režimu. Podobné zákony byly přijaty v minulosti v Číně. Legislativa má rovněž umožnit trvalé umístění národních bezpečnostních složek, agentur a úřadů Číny v Hongkongu. To by poprvé implikovalo i vynucovací moc těchto orgánů. Podle návrhu legislativy “justiční orgány Hongkongu společně s vládou a parlamentem musí efektivně zabránit, zastavit a potrestat činy ohrožující národní bezpečnost." Miniústava Hongkongu, Základní zákon, v současnosti na území Hongkongu brání bezpečnostním institucím Číny v rutinní exekuci vynucovací moci. Seniorní soudci Hongkongu označují chystanou legislativu za útok na nezávislost právního systému Hongkongu ze strany vedení komunistické strany Číny. 

Hlavní světové akciové indexy rozhodnutí nejvyššího zákonodárného orgánu Číny čekaly, hlavní index americké burzy S&P 500 zůstává blízko maxim od března.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web