Akcie

Čína: Regulátor státních aktiv říká, že snížení zadlužení je stále klíčové

Pondělí 12. březen 2018 18:40

Ředitel Komise pro řízení a dohled státních aktiv říká, že snížení dluhu a omezení rizik zůstávají prioritami čínských státem vlastněných firem. Čína pokračuje v politice restrukturalizace a redukci dluhu.

Státní firmy v Číně budou tlačeny ke zlepšení kvality svých aktiv a k posílení svého kmenového kapitálu. Regulátor k dosažení záměru dále snížit dluh státem vlastněných firem bude usilovat o využití konverze dluhu za kmenový kapitál.

Ředitel hovořil rovněž o zahraničních investicích těchto firem v souvislosti s tím, že v posledních měsících investice podniků vlastněných Čínou byly více zkoumány zahraničními vládami. USA zablokovaly několik významných obchodů v prostředí rostoucích obchodních tlaků mezi USA a Čínou, zatímco čelní představitelé Evropy minulý rok souhlasili se zvážením šetření investic státem vlastněných firem Číny. Hodnota zahraničních aktiv držených podniky pod kontrolou čínské centrální vlády dosáhla 1,1 bil. USD s investicemi ve 185 zemích a regionech.

Firmy vlastněné čínskou centrální vládou dosáhly minulý rok nejrychlejší růst zisku za posledních pět let 15,2 %. Růst zisku zrychluje, celkový zisk firem vlastněných centrální vládou Číny letos za první dva měsíce roku vzrostl 22,6 % y/y.

Čínská ekonomika je pod drobnohledem komoditnách a finančních trhů světa, stejně tak i hospodářská politika Číny. Čína registruje silný růst zadlužení. Svět se obává jednak prasknutí bubliny jednak i její přirozené regulace v podobě redukce zadlužení firem. Stabilizační politika by totiž mohla vést ke zpomalení růstu čínské ekonomiky, což by mělo významný dopad na světové hospodářství a komoditní a finanční trhy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web