Akcie

ČR: Česká národní banka ponechala hlavní úr. sazbu podle očekávání beze změny

Čtvrtek 29. březen 2018 14:56

ČNB hlavní úr. sazby podle očekávání nezměnila. Rozhodnutí souvisí s tím, že inflace ačkoliv je zvýšena, její jádro (bez volatilních cen potravin, energií a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou) je slabé. Úr. sazby by se měly zvyšovat později.


Rozhodnutí ČNB úr. sazby (2týdenní repo sazba)

Skutečnost: 0,75 %
Očekávání:  0,75 %
Předchozí:   0,75 %

Rozbor: Diskontní sazba zůstává 0,05 %, lombardní sazba 1,5 %. Tisková konference guvernéra Rusnoka je na programu ve 14:15 SEČ.

Hodnocení: Rozhodnutí ČNB nepřekvapuje a odpovídá konsensu ekonomů. Inflace sice je poslední dobou zvýšena, ovšem bez volatilních položek energií, potravin a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou je slabá (s výjimou cen kategorie Stravování a ubytování spotřebitelského koše Českéhio statistického úřadu).

ČNB by současně měla pokračovat zvyšovat hlavní úr. sazbu ani ne tak z důvodu aktuální výše inflace ale kvůli růstu inflačních tlaků v podobě přehřívání trhu práce, což se již značně projevuje v dynamickém růstu mezd, což je poslední varování před růstem inflace. Dalším důvodem růstu hlavní úr. sazby je prevence nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a přehřívání úvěrové aktivity, což se aktuálně projevuje přehříváním trhu domů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web