Dluhopisy

ČR: Člen bankovní rady ČNB Mora říká, že koruna posiluje méně, než banka čekala

Středa 25. duben 2018 14:01

Česká koruna podle člena bankovní rady Marka Mory v rozhovoru pro E15 posiluje mírně pomaleji, než ČNB předpokládala ve své prognóze. Případné další pomalejší posilování koruny za jinak stejných podmínek dává možnost zvýšení úr. sazeb, dodal Mora

Mora pro deník rovněž uvedl, že ČNB zvažuje zařadit dva nové limity do doporučení pro banky pockytování hypoték: kritérium debt - to - income, aby dluh na nemovitost nebyl vyšší než osminásobek ročního příjmu a kritérium debt - service - to - income limitující měsíční výdaje na splátku hypotéky na 40 % disponibilního příjmu dlužníka.

Celková inflace se momentálně pohybuje mírně pod cílem ČNB 2 %. Jádrová inflace (bez cen potravin a energií) zůstává nízká. Na horizontu měnové politiky, tedy v první polovině roku 2019 se podle ČNB bude inflace pohybovat těsně pod cílem ČNB 2 %. ČNB by současně měla pokračovat zvyšovat hlavní úr. sazbu ani ne tak z důvodu aktuální výše inflace ale kvůli růstu inflačních tlaků v podobě přehřívání trhu práce, což se již značně projevuje v dynamickém růstu mezd, což je poslední varování před růstem inflace. Dalším důvodem růstu hlavní úr. sazby je prevence nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a přehřívání úvěrové aktivity, což se aktuálně projevuje přehříváním trhu domů.

Koruna po zprávě slábne 0,2 % na 25,44 EUR/CZK.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web