Akcie

ČR: ČSSD může vytvořit koalici s ANO (předseda ČSSD)

Středa 28. březen 2018 18:51

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) může vstoupit do vládní koalice s hnutím ANO premiéra Andrejem Babišem. Variantu dříve ČSSD odmítala. Řekl to v úterý předseda ČSSD Jan Hamáček. Případná vláda ČSSD a ANO by asi počítala s podporou KSČM.

Babiš momentálně vede mimoritní vládu poté, co jeho hnutí ANO výhralo velkým rozdílem říjnové parlamentní volby, ale nemá parlamentní většinu. Žádná politické strana se k ANO do vládní koalice zatím nepřipojila.

S ČSSD by ANO společně kontrolovaly 93 poslanců v dolní komoře parlamentu s 200 zákonodárci. Jedna strana by ovšem podporu a tím i existenci koaliční vládě mohla nabídnout. Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM). Strana může dodat 15 poslaneckých hlasů tím, že nebude hlasovat proti volbě důvěry vládě. Předseda KSČM Vojtěch Filip v úterý deklaroval, že strana je pro takovou formu podpory připravena, hlasy by však byly podmíněny. KSČM jde o možnost posuzovat a rozhodovat ministerské kandidáty. KSČM rovněž značně nesouhlasí s vyhoštěním zaměstnanců ruské ambasády v solidaritě s UK po útoku nervovým plynem na dřívějšího ruského špiona. Z útoku je v podezření Rusko. Kauza přerostla v ostrou diplomatickou roztržku UK, EU a USA s Ruskem. Případná dohoda ANO a ČSSD s KSČM ve skutečnosti znamenající podíl komunistů na moci by byla takovým jevem poprvé od Sametové revoluce v roce 1989 a kolapsu komunismu ve východní Evropě.

Podle Hamáčka ČSSD bude požadovat buď ministerstvi vnitra či financí tedy rezorty, kde by Babiš čelil konfliktu zájmů vzhledem k jeho firemním aktivitám resp. kvůli trvajícím obvinění zpronevěry. Jiné strany dosud odmiítali spojit s Babišem vládní síly v koalice kvůli zmíněnému případu. Mělo se jednat zneužití dotací EU 2 mil. EUR před deseti lety. Rozdíly v jednání ČSSD a ANO přetrvávají v některých otázkách, např. daní. ČSSD chce zavést daň z regulovaného podnikání, hlavně bankovnictví, což ANO dosud silně odmítalo. Jakákoliv dohoda by byla ještě podrobena vnitrostranickému hlasování ČSSD. Další jednání je na programu ve čtvrtek.

Zpráva zajišťující vládní většinu by za normálních okolností znamenala stabilizaci politických poměrů v Česku nebýt ovšem jednou ze stran participujících na vládě, byť nepřímo, KSČM. V minulých týdnech Babiš čelil významnějším demonstracím v důsledku zvolení člena KSČM Zdeňka Ondráčka aktivně podílejícího se na represích v roce 1989 do parlamentního orgánu sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. V důsledku protestů veřejnosti Ondráček do funkce nenastoupil, nicméně veřejnost již není vůči politickému pragmatismu zcela lhostejná. Proto případná vládní koalice s nepřímou podporou KSČM může politickou situaci spíše destabilizovat. Pro české finanční trhy včetně koruny tak politické kroky směřující k vládě ANO - ČSSD (- KSČM) není dobrá zpráva.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web