Dluhopisy

ČR: Další rekord zaměstnanosti resp. minimální nezaměstnanosti, mzdy robustně rostou

Pátek 9. březen 2018 16:15

Rozbor: Míra nezaměstnanosti v 4Q 2017 dosáhla historického minima 2,4 %. Míra nezaměstnanosti lidí s VŠ vzděláním je 1,4 %, naopak u zaměstnanců se základním vzděláním to je 10,1 %. Naopak rekordního maxima dosáhla míra zaměstnanosti, 74,3 %.

Ta vzrostla 1,9 % y/y. Zaměstnanost roste ve zpracovatelském průmyslu či ve službách, naopak stále klesá v odvětví Těžba a dobývání, Stavebnictví a Administrativní a podpůrné činnosti. Nejrychleji roste zaměstnanost v Praze.

Těsný trh práce se zrcadlí v robustním růstu mezd. Průměrná mzda vzrostla 8 % y/y na 31 646 Kč, v reálném vyjádření (po odečtení inflace) průměrná mzda rostla 5,3 % y/y. Mzdy rostly hlavně v sektorech a regionech nižších mezd (veřejná správa, kulturní, zábavní a rekreační činnost), naopak nejpomaleji rostly v Praze. Průměrná mzda rostla ve všech odvětvích. Sílu trhu práce potvrzují i další jeho ukazatele: Počet volných pracovních míst vzrostl na rekordní maximum 217 000 a počet uchazečů na volné pravovní místo dosáhl 1,3.

Za celý rok 2017 průměrná mzda rostla 7,0 % nominálně, reálně mzda posílila 4,4 %.

Hodnocení: Zpráva potvrzuje robustní expanzi českého trhu práce. Ta by měla pokračovat i letos. Růst mezd akceleruje v důsledku vyčerpaných kapacit nabídky práce. Rychlejší růst mezd bude tahounem silného růstu ekonomiky a tvoří i nebezpečný inflační tlak. Citlivost reakce inflace na zrychlení růstu mezd zdá se je nicméně nižší než v minulosti (kvůli růstu produktivity práce, globální konkurenci apod.)

Dopad na výhled monetární politiky: Zpráva potvrzuje oprávněnost zvyšování úr. sazby ČNB. To by mělo pokračovat ani ne tak z důvodu aktuální výše inflace ale kvůli růstu inflačních tlaků, přehřívání trhu domů a kvůli prevenci nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a přehřívání úvěrové aktivity.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web