Dluhopisy

ČR: Inflace v únoru oslabila víc, než se čekalo

Pátek 9. březen 2018 13:11

Rozbor: Index CPI ČR v únoru meziměsíčně stagnoval, dle trhu se měl zvýšit 0,2 % m/m. V lednu index vzrostl 0,6 % m/m. Meziroční růst indexu CPI se snížil na 1,8 % z 2,2 % v lednu, trh čekal pokles pouze na 2,0 %.

Průměrná míra inflace v únoru činila 2,4 %.

Hlavním kontributorem růstu spotřeitelských cen Česka jsou ceny potravin vzhledem k jejich váze v indexu CPI a taky kvůli jejich silnějšímu růstu. Růst cen potravin ještě v prosinci 2017 dosahoval meziročně 5,6 %, v únoru se růst cen potravin snížil na 2,3 % y/y. Konkrétně, v únoru významně klesl meziroční prudký růst cen vajec a másla, prohloubil se pokles cen zeleniny např. brambor. Kromě kategorie potravin ještě inflaci táhne taky segment Bydlení, voda, energie, paliva, jejíž meziroční cenový růst v únoru stagnoval na lednové úrovni 2,3 %.

Hodnocení: Nečekaně slabší inflace potvrzuje obecně známý inflační vývoj v ČR. Meziroční růst indexu CPI sice v závěru loňského roku téměř atakoval hladinu 3,0 %, od té doby ale růst klesá. Vzestup inflace minulý rok souvisel s nízkou srovnávací bází indexu předchozího roku. Navíc cenový růst byl značně tažen cenami potravin a obecně položek, které ČNB nemá zcela pod kontrolou monetární politiky. Inflační jádro (inflace bez cen potravin, energií, regulovaných cen apod.) je slabé. Jedinou dynamicky růstovou kategorií inflačního jádra zůstává segment Stravování a ubytování.

Dopad na výhled monetární politiky: Inflace byla zmiňovaná jeden z důvodů proč centrální banka zvyšuje svou hlavní úrokovou sazbu. Přechodně silnější růst některých volatilních cen ovšem dočasně překryl celkovou inflační slabost, ta se s odchodem těchto přechodných jevů začíná znovu obnažovat. Ve skutečnosti Česko má potíže spíše s nízkou než silnou inflací a inflace není důvodem zvyšování hlavní úr. sazby. Tím ale může být vzestup inflačních tlaků. ČNB se tak zvyšováním hlavní úr. sazby zaměřuje na tlumení potenciálního inflačního rizika v podobě přehřívání trhu domů, robustního růstu ekonomiky a vyčerpávání volných kapacit trhu práce ústící v rychlý růst mezd. Dalším důvodem podobně jako v eurozóně může být péče o dlouhodobou stabilitu finančních trhů a rovnováhy země v podobě přiblížení úrokové sazby normálu. Příliš nízká úroková sazba totiž může podněcovat nadměrný sklon k riziku v podobě nadměrného čerpání úvěrů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web