Dluhopisy

ČR: Komentáře, tisk. konference ČNB rozhodnutí úr. sazeb nepřekvapily, výhled růstu úr. sazeb trvá (analýza)

Pátek 4. květen 2018 11:28

Rozhodnutí ČNB hlavní úr. sazbu nezměnit nepřekvapuje a je dle odhadu trhu. ČNB překvapila redukcí výhledu inflace pro tento rok, pro příští rok se její výhled moc nemění. Proto ČNB čeká jedno zvýšení hlavní úr. sazby letos a pak více příští rok.

Tisková konference ČNB k rozhodnutí úr. sazeb (úr. sazby změněny nebyly):

Rozbor:

HDP Eurozóny: ČNB letos počítá s poklesem růstu HDP eurozóny mimo jiné kvůli silnějšímu kurzu eura.

Kurz EUR/CZK: Kurz koruny dle prognózy dále posílí mimo jiné vlivem kladného úrokového diferenciálu vůči eurozóně. Na zhodnocení kurzu koruny budou letos nadále působit také pokračující nákupy aktiv ze strany Evropské centrální banky. Ve stejném směru se projeví i solidně rostoucí zahraniční poptávka a reálná konvergence české ekonomiky k zemím eurozóny. V průběhu příštího roku bude kurz zpevňovat podstatně mírněji, a to v důsledku zpomalujícího růstu zahraniční poptávky a předpokládaného návratu Evropské centrální banky ke konvenční měnové politice. Prognóza kurzu koruny vůči euru je pro letošní rok lehce slabší, 25,0 z 24,9 a pro příští rok naopak nepatrně silnější, 24,4 z 24,5.

ČR

HDP: Růst české ekonomiky sice z loňských vysokých temp zpomalí, avšak bude nadále znatelně přesahovat 3 %. Ke zvyšování ekonomické aktivity bude přispívat pokračující svižný růst spotřeby domácností a soukromých i vládních investic. Prognózovaný růst české ekonomiky se mírně zvyšuje pro oba roky, tj. pro tento rok na 3,9 % z 3,6 % dle předchozí projekce a pro rok 2019 na 3,4 % z 3,2 % dle předchozí prognózy.

Mzdy: Dynamika růstu mezd zůstane vysoká. V následujících čtvrtletích sice bude zvolňovat, avšak jen pomalu. Důvodem bude přetrvávající pnutí na pracovním trhu a svižně se zvyšující produktivita práce.

Inflace: Nedávné snížení domácí inflace mírně pod cíl ČNB odráželo odeznění loňských jednorázových faktorů a pokles dovozních cen.

Domácí inflační tlaky tuzemské ekonomiky zůstávají silné s projevem silného růstu mezd při rychlém růstu české ekonomiky. Tyto tlaky budou postupně zmírňovat, slábnout však bude i protinflační vliv dovozních cen s účinkem posilující koruny. Inflace se letos bude i nadále pohybovat mírně pod cílem. Stabilní růst zahraničních výrobních cen při zřetelném zpomalení tempa posilování měnového kurzu však v příštím roce povede k opětovnému zvyšování dovozních cen. Na horizontu měnové politiky se tak inflace vrátí do těsné blízkosti dvouprocentního cíle.

Oproti minulé prognóze se snižuje prognóza inflace pro letošní rok.Ve druhém kvartálu tohoto roku by se inflace měla držet na 1,9 %. ČNB na horizontu měnové politiky snížila prognózu spotřebitelské inflace (dle indexu CPI) pro druhý kvartál roku 2019 na 1,7 % z 1,8 %, pro třetí kvartál roku 2019 ponechala výhled inflace na 1,8 %. Prognóza měnověpolitické inflace (inflace, na kterou reaguje monetární politika a která je definována jako inflace po očištění vlivu nepřímých daní) téměř stejná jako hlavní inflace, zcela stejná na horizontu monetární politiky ve druhém a třetím čtvrtletí 2019, pro druhé čtvrtletí 2018 má činit 1,8 %.

Bankovní rada vyhodnotila rizika prognózy inflace na horizontu měnové politiky jako vyrovnaná.

Realitní trh: Na trhu realit ČR dochází k postupnému pomalému ochlazování, začínají se projevovat makropreventivní opatření ČNB. Banka bude v tomto úsilí pokračovat.

Monetární politika: 6 členů bankovní rady hlasovaly hlavní úrokovou sazbu nezměnit, jeden banéř hlasoval pro zvýšení o 0,25 procentního bodu.

Trajektorie úrokových sazeb se výrazně nemění. Významným omezením rychlejšího zvyšování domácích úrokových sazeb bude nadále velmi uvolněná měnová politika Evropské centrální banky. Podle Guvernéra Rusnoka ČNB pracuje s předpokladem jednoho zvýšení hlavní úrokové sazby později v roce 2018, s ohledem na vývoj koruny podle guvernéra nelze vyloučit zvýšení dřívější. S novou makroekonomickou prognózou ČNB je konzistentní nejprve přibližná stabilita tržních úrokových sazeb a od přelomu let 2018 a 2019 jejich další růst.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Rozhodnutí ČNB úrokových sazeb nepřekvapuje a odpovídá konsensu ekonomů. Hlavní ukazatel (cílů) monetární politiky, spotřebitelská inflace ČR v březnu mírně klesla se snížením růstu cen potravin. Podle ČNB inflace v březnu byla 0,6 procentního bodu pod prognózou. Celková inflace se momentálně pohybuje mírně pod cílem ČNB 2 %. Inflace sice je poslední dobou blízko cíle ČNB, ovšem jádrová inflace, tj. růst spotřebitelských cen bez volatilních položek energií, potravin a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou je trvale slabá (s výjimou cen kategorie Stravování a ubytování spotřebitelského koše Českého statistického úřadu).

Právě nižší inflace než čekala ČNB vedla k citelnému snížení prognózy inflace pro tento rok, banka předpokládá pohyb inflace letos pod, nikoliv nad svým 2 % cílem. Pro příští rok, tj. v relevantním horizontu monetární politiky se výhled ČNB inflace nemění, inflace by měla být mírně pod cílem ČNB.

Snížení projekce inflace kompenzuje změna náhledu rizik prognózy, k poslednímu zasedání 29.3. byla rizika hodnocena jako mírně protiinflační, teď je ČNB vidí jako vyrovnaná.

Jelikož se příliš nemění výhled ČNB inflace pro příští rok, vývoj HDP a mezd, zůstává i bez větších změn výhledu monetární politiky, tj. jednoho zvýšení hlavní úrokové sazby letos a další zvyšování příští rok.

ČNB by současně měla pokračovat zvyšovat hlavní úr. sazbu ani ne tak z důvodu aktuální výše inflace ale kvůli růstu inflačních tlaků v podobě přehřívání trhu práce, což se již značně projevuje v dynamickém růstu mezd, což je poslední varování před růstem inflace. Dalším důvodem růstu hlavní úr. sazby je prevence nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a přehřívání úvěrové aktivity, což se aktuálně projevuje přehříváním trhu domů.

Dopad na trhy: Jediným významnějším překvapením pro trh je významné snížení výhledu inflace pro tento rok, které však není relevantní pro výhled monetární politiky. Mírné zvýšení hlavní úrokové sazby letos a její významnější navýšení v roce 2019 je výhled, banka rovněž příliš nezměnila. Málo překvapivé zasedání ČNB korunu k euru posílilo 0,2 % na 25,49.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web