Dluhopisy

ČR: Premiér Babiš může obnovit koaliční jednání s KSČM a SPD

Středa 11. duben 2018 18:46

Premiér Česka Andej Babiš v úterá řekl, že mu prezident ČR Miloš Zeman doporučil, aby zkusil jednat o nové vládě s dvěmi okrajovými stranami, krajně levicovou KSČM a krajně pravicovou euroskeptickou SPD, poté, co koaliční jednání s ČSSD zkrachovalo

Premiér Česka Andej Babiš v úterá řekl, že mu prezident České republiky Miloš Zeman doporučil, aby zkusil jednat o nové vládě s dvěmi okrajovými stranami, krajně levicovou KSČM a krajně pravicovou euroskeptickou SPD, poté, co koaliční jednání s Českou stranou sociálně demokratickou (ČSSD), koaličním druhem z předchozí vlády, zkrachovalo. Rada Zemana překvapivá není, tuto variantu Babišovi doporučoval již dříve. KSČM ve středu oznámila, že variantu koalice čítající 115 poslanců z 200-členné poslanecké sněmovny strana podporuje.

Podle Babiše toto povolební uspořádání musí posoudít orgány hnutí a poslanecký klub. Podle serveru iDNES.cz dle zdroje z ANO se jich 25-30 k této variantě staví rezervovaně až odmítavě. Schůzky by měly přijít na program ve čtvrtek.

Jednání s KSČM a SPD by ale nebudou jednoduchá. Komunisté prosazují opuštění Severoatlantické aliance (NATO) a SPD ukončení členství ČR v EU s pomocí referenda podobného v UK, které vedlo k Brexitu. To pro změnu odmítá ANO.

Miliardář a podnikatel Babiš se svým hnutím ANO v podzimních parlamentních volbách sice deklasoval ostatní politické strany ovšem nikoliv natolik, aby ANO získalo parlamentní většinu. Většina parlamentních stran se ANO resp. Babiše straní vzhledem k obviněním ze zpronevěry dotací Evropské unie 2 mil. EUR před deseti lety. Babiš obvinění popírá. ANO nominují do funkce premiéra opět Babiše.

Jednání s ČSSD nedopadlo dohodou kvůli tomu, že sociální demokraté nárokovali 5 ministerských postů včetně ministerstva financí a vnitra, když ANO odmítalo stáhnout Babišovu nominaci na předsedu vlády. Zisk vnitra ČSSD měl být podle sociálních demokratů zárukou nezávislého prošetření Babišovy kauzy dotací.

Babiš dosud vytvořil menšinovou vládu, která ovšem v lednové hlasování důvěru nedostala a tak vládne pouze provizorně.

Politické obraty a trvající vládní pat nechávají české finanční trhy klidné. Nerozhodný stav není v ČR neobvyklý, ekonomice se navíc daří udržovat solidní růst. Koruna k euru se dnes obchodovala klidně v pásmu 25,28 - 25,33.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web