Akcie

ČR: Prohlášení a tisková konference ČNB k rozhodnutí úr. sazeb bez větších překvapení

Čtvrtek 29. březen 2018 22:44

ČNB předpokládá letos ještě jedno zvýšení hlavní úr. sazby, zřejmě ke konci roku a pak hlavně příští rok. Z toho je patrné, že se ČNB inflačních rizik příliš neobává. Ty považuje k prognóze jako mírně protiinflační. Komentáře ČNB příliš nepřekvapují.

Tisková konference ČNB k rozhodnutí úr. sazeb (úr. sazby změněny nebyly):

Rozbor: Podle guvernéra Rusnoka výkonný orgán ČNB, Bankovní rada, měla hlasy prosazující zvýšení úr. sazeb, “k normálu”. Rusnok novinářům přiblížil, že projekce ČNB počítá s jedním zvýšením úr. sazeb a pak zejména v příštím roce. Podle členů Bankovní rady by k dalšímu zvýšení úr. sazeb mělo dojít spíše až blíže ke konci roku, podle trhu by mohlo přijít nejdříve už v létě. Prostor k rychlejšímu zvyšování úr. sazeb by podle guvernéra poskytlo pomalejší zpevňování koruny vůči prognóze. Posilování koruny působí antiinflačně, tím, že tlumí dovozní ceny a omezuje aktivitu exportu. Od úr. sazeb centrální banky se odvíjejí úroky depozit a úvěrů. Vyšší úr. sazby firmám zdražují úvěrové financování investic a provozu, domácnostem pak půjčky na bydlení a spotřebitelské zboží.

Inflace by dle ČNB měla v průběhu roku být nad 2 % cílem ČNB, začátkem roku 2019 by se k němu měla vracet. ČNB vyhodnocuje rizika stávající prognózy jako mírně protiinflační. ČNB překvapila slabší únorová inflace ve srovnání s její prognózou, za kterou vidí oslabení růstu cen potravin. Mírně za očekáváním ČNB zůstala i jádrová inflace. Růst mezd ČNB v soukromé sféře mírně zaostal za predikcí ČNB.

Hodnocení: Komentáře ČNB přílíš nepřekvapují. Banku zjevně zaskočila stejně jako trh slabší data únorové spotřebitelské inflace. ČNB počítá s vcelku rovnovážným inflačním vývojem, kolem svého cíle. Inflace sice je poslední dobou zvýšena, ovšem bez volatilních položek energií, potravin a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou je slabá (s výjimou cen kategorie Stravování a ubytování spotřebitelského koše Českéhio statistického úřadu). Samotná inflace není důvodem zvyšovat úr. sazby jako spíš inflační rizika. Těch se banka podle vize vývoje úr. sazeb příliš neobává. Zvýšení úr. sazby již jen jednou tento rok je totiž velmi pomalé.

Výhled monetární politiky: ČNB by současně měla pokračovat zvyšovat hlavní úr. sazbu ani ne tak z důvodu aktuální výše inflace ale kvůli růstu inflačních tlaků v podobě přehřívání trhu práce, což se již značně projevuje v dynamickém růstu mezd, což je poslední varování před růstem inflace. Dalším důvodem růstu hlavní úr. sazby je prevence nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a přehřívání úvěrové aktivity, což se aktuálně projevuje přehříváním trhu domů.

Dopad na trh: Koruna k euru po zasedání ČNB ztrácela.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web