Dluhopisy

Dolar na 16-měsíčním minimu k jenu kvůli obchodním válkám, politickým otřesům Japonska

Pondělí 26. březen 2018 14:04

Dolar v pondělí oslabil na 16-měsíční minimum k jenu kvůli trvajícím obavám globální obchodní války a politické krizi v Japonsku, která se točí kolem premiéra Shinza Abeho. Dolar v pondělí oslabil na 104,6, minimum od listopadu 2016.

Později se vyhoupl zpět nad 105 USD/JPY.

Dolar k jenu oslabil 1,2 % minulý týden s eskalací obchodních tlaků mezi USA a Čínou, které zvyšují obavy o globální růst. Zákrok prezidenta USA Trumpa uvalit cla na čínské zboží přibližující dvě nejmocnější ekonomiky světa blíže k obchodní válce otřásl globálními trhy. Nebezpečí vyostření politického skandálu Japonska taky paradoxně posiluje japonskou měnu.

Jen je totiž vnímán jako hlavní přístav bezpečí v případě nejistoty a nestability vzhledem k nízkému zadlužení Japonska v zahraničí a to i v případě, události nepříznivě zasahují japonskou ekonomiku jako byla světová finanční krize v roce 2008, vyhrocené geopolitického napětí na korejském poloostrově loni v létě v souvislosti s raketovými zkouškami KLDR či současné politické nestability v zemi. Japonská exportně orientovaná ekonomika je pak navíc pod tlakem ekonomicky neracionálně silné rostoucí měny.

Tlak na růst jenu ale v současné politické tísni Japonska je způsoben i tím, že premiér Abe, potenciální oběť kauzy je architektem a inciátorem expanzivní hospodářské politiky, která v posledních letech oslabuje jen k radosti japonských exportérů. Jim slabá měna posiluje zisky, neboť výnosy v zahraničí s oslabením jenu získávají větší hodnotu, kterou třeba využívají k redukci cen v zahraničí a k zisku tržního podílu. Proto, jakákoliv událost snižující podporu premiéra ohrožuje jeho hospodářskou politiku.

Podobné vlastnosti “Risk obchodu”, tedy transakcí s cílem alokovat aktiva do méně rizikových portfoliových tříd vykazuje i švýcarský frank či zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web