Akcie

ECB dle očekávání ponechává hlavní úr. sazbu beze změny, potvrzuje tendenci útlumu monetární expanze

Čtvrtek 8. březen 2018 16:04

ECB dle očekávání trhu hlavní úrokovou sazbu pro hlavní refinanční operace nezměnila a ponechala ji na úrovni 0,0 %. Banka zopakovala, že čeká, že hlavní úr. sazby zůstanou nezměněny delší čas a delší čas po horizontu čistého nákupu aktiv.

Banka rovněž potvrdila, že čistý nákup aktiv, v současnosti o velikosti 30 mld. EUR / měsíčně má pokračovat do konce září 2018 nebo v případě potřeby později, v každém případě dokud Bankovní rada nezaznamená udržitelné přizpůsobení inflační trajektorie inflačnímu cíli ECB.

Hodnocení: Komentář ECB k rozhodnutí monetární politiky úr. sazeb a objemu nákupu aktiv kopíruje, podle očekávání, komuniké k lednovému rozhodnutí ECB monetární politiky 25. ledna s jednou výjimkou. ECB tentokrát již nezmínila variantu, že v případě nepříznivého výhledu nebo pokud finanční podmínky nebudou konzistentní s udržitelným přizpůsobením inflace je Bankovní rada připravena posílit program nákup aktiv na bázi objemu a délky trvání. Tento fakt opět naznačuje větší důvěru ECB v normalizaci inflace a tím tendenci útlumu nákupu cenných papírů. Zpráva je tak příznivá pro euro a nepříznivá pro dluhopisy a akcie

Dopad na finační trhy: Euro po zprávě skokově posílilo k dolaru 0,3 %, index německé burzy DAX po události slábnul 0,3 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web