Akcie

Engie (výsledky za 2017): Firma nečekaně zvyšuje dividendu, akcie silně roste

Čtvrtek 8. březen 2018 13:28

Firma překvapila trhy vyšší než očekávánou dividendou 0,75 EUR za současný fiskální rok 2018, v roce 2017 to bylo 0,7 EUR. Trh čekal, že se dividenda nezmění.

Výše dividendy je zvlášť důležitá v případě firem sektoru veřejných služeb a producentů energií, neboť nákupy těchto titulů jsou motivovány právě relativně vysokým a stálým výnosem a silným cash - flow.

Tržby firmy vzrostly 0,3 % na 65 mld. EUR. V posledních letech ale tržby firmy setrvale klesají kvůli různým restrukturalizačním plánům. První měl podobu prodejů aktiv s cílem redukovat dluh, potom Engie omezovala aktiva tvorby energie z uhelných paliv s cílem přesunout těžiště do segmentu obnovitelných zdrojů, sítí a energetických služeb. Tříletý plán transformace podle ředitelky Engie Kochové je vůči rozvrhu v předstihu. To je podle ní jeden z důvodů, proč firma posiluje dividendu. V roce 2012 tržby byly 97,0 mld. EUR. Čistý zisk za rok 2017 dosáhl 1,4 mld. EUR po ztrátě 0,4 mld. EUR v předchozím roce. Firma ohlásila první ziskový rok po dvou ztrátových letech. Mezi roky 2008 a 2012 firma dosahovala čistého zisku více než 4 mld. EUR.

Ředitelka Engie Isabelle Kocherová uvedla, že restrukturaliace z Engie vytvořila bezpečnější, čistší a ziskovější společnost. 89 % jádrového zisku firma má smluvně zajištěny nebo podléhají regulaci namísto expozice komoditních cen. 90 % jádrového zisku tvoří nízkouhelné aktivity.

Podle Kocherové firma je spokojena se současnou strukturou své aktivity s tím, že Engie neusiluje o větší spojení či akvizici. Společnost rovněž hodlá držet podíl 33 % akcií v konkurenční firmě Suez.

Nečekané navýšení dividendy je jedním z hlavních důvodů, proč akcie přidává 4,2 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web