Akcie

Eurozóna: Růst HDP (4Q) potvrzen dle očekávání, za celý rok 2017 ekonomika rostla 2,3 %

Středa 7. březen 2018 11:58

HDP eurozóny v 4Q rostl 0,6 % q/q (v 3Q 0,7 % q/q), meziroční růst pokračoval v tempu z 3Q, tedy 2,7 %. Data po revizi odpovídají očekávání trhu.

Mírně za očekáváním zaostal růst spotřeby domácností a firemních investic. Možná poněkud překvapivě zpomaluje růst spotřeby domácností a importu, naopak růst světové ekonomiky se zrcadlí ve zrychlení robustního růstu exportu.

Zrychlení růstu aktivity vykazuje např. zpracovatelský průmysl, naopak zpomalení růstu eviduje např. segment Informace a komunikace.

Růst ekonomiky byl v 4Q robustní v hlavních ekonomikách eurobloku, Španělsku (3,1 %), Německu (2,9 %) a Francii (2,5 %), růst italské ekonomiky přes určité zrychlení stále zaostává (1,6 %).

Česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vykázala růst 5,2 %, což je ze sledovaných evropských zemí čtvrtý nejsilnější růst. Rychleji roste ekonomika Rumunska (7,0 %), Slovinska (6,2 %) a Estonska (5,3 %). Maďarsko vykazuje růst HDP 4,9 %, Polsko 4,3 % a Slovensko 3,5 %. 

Za celý rok 2017 růst ekonomiky zrychlil na 2,3 % z 1,8 % v roce 2016.

Růst HDP eurozóny ekonomickým oživením posledních kvartálů dohnal USA, americká ekonomika vykazovala ve druhém pololetí podobná tempa růstu.

Data potvrzují solidní růst ekonomiky eurozóny, který stále nevykazuje známky oslabení. Podobný vývoj lze předpokládat i v tomto roce, což je dobrá zpráva pro euro a akcie, nepříznivá zpráva pro dluhopisy. Po datech trh tradičně příliš nevykazuje změny, euro k dolaru pokračuje v dnešním růstovém trendu, 0,1 % d/d.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web