ETF

Firemní výsledková sezóna USA: BlackRock hlásí silnější zisk než se čekalo, růst aktiv (1Q 2018)

Čtvrtek 12. duben 2018 21:06

Největší světový manažer aktiv BlackRock navýšil v prvním čtvrtletí zisk s růstem kapitálu svých aktiv i přes poklesy akciového a dluhopisového trhu. Upravený zisk na akcii dosáhl 6,7 USD ve srovnání s očekáváním 6,39 USD.

Vedle přílivu kapitálu klientů firma těžila i z příznivého měnového vývoje, nižších daní a nižšího růstu nákladů v porovnání s růstem tržeb. I díky odpoutání se firemního výsledku od vývoje trhu je patrné, že firma není pouhým tradičním fondem ale i šikovným subjektem finančních operací, které nezáleží jen na tržním vývoji.

Fondy většinou ztrácí během propadů trhů, protože jejich poplatky jsou vázané na hodnotu spotřebitelských aktiv. Trhy v únoru a březnu vykazují silnější volatilitu, když se do příznivých zpráv solidního růstu ekonomiky včetně firemních tržeb a zisků vmísily i obavy z obchodních válek a silnějšího růstu pr. sazeb centrální banky.

BlackRock ale vytěžil z významné aktivity na poli burzovně obchodovaných fondů (ETF), které odebírají tržní podíl dražším investičním produktům již několik let.

BlackRock dokázal přilákat přibližně 57 mld. USD nové hotovosti od klientů. Největším kontributorem růstu byla jednotka iShares ETF s růstem čistého inflow 35 mld. USD.

Aktiva pod zprávou vzrostla na 6,32 bil. USD na konci prvního kvartálu z 5,42 bil. USD před rokem.

Firma se rovněž angažuje i v oblastu technologických aktivit když poskytuje licence na svůj interní operační systém klientům a konkurentům. Přestože toto odvětví patří v BlackRock k menším, ředitel firmy Larry Fink řekl, že čeká, že by jeho tržby měly v příštích letech růst kolem 15 %. BlackRock rovněž otevřela laboratoř umělé inteligence.

Akcie odpoledne rostla 2,8 %. Akcie v posledním roce podražila 41 % ve srovnání s růstem 18,5 % srovnávacího indexu 12 svých konkurentů

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web