Dluhopisy

Forex EURUSD: Euro pod tlakem Itálie, ve druhém pololetí by mělo růst (analýza a projekce Finin Group)

Úterý 22. květen 2018 17:16

Euro k dolaru od poloviny dubna slábne, během měsíce ztratilo přibližně 5 % z 1,24 EUR/USD na 1,18 EUR/USD. Prostor pro další oslabení eura ještě je, ve shodě s trhem (dle agentury Reuters) předpokládáme ve druhém polotí návrat růstového trendu eura.

Euro vůči dolaru drželo silné pozice ještě do poloviny dubna, pak však došlo k obratu.

Důvody leží zejména v Evropě přesněji řečeno v Itálii. Italské parlamentní volby začátkem března dopadly překvapivým úspěchem populistických a euroskeptických uskupení z okraje politického spektra. Hnutí pěti hvězd a Liga severu disponují parlamentní většinou a domluvili se na vládní koalici. Problémem je jejich plánovaná expanzivní fiskální politika, která hlavně hrozí růstem zadlužení země, její dluhovou krizi, v druhé řadě pak omezuje další integraci Evropy a za třetí může blokovat plánovaný útlum monetární expanze ECB.

Rovněž obavy z blokování mezinárodního obchodu a z geopolitického napětí např. ve spojení s odstoupením USA od jaderné dohody Íránu rovněž škodí kvůli silnější expozici Evropy ke světové ekonomice hlavně euru. To má nálepku měny rizika, dolar pak nosí označení měna jistoty. Dolar je podpořen komentáři Fed, že zvyšování úrokových sazeb může zesílit.

Trh ještě zdaleka nepotvrdil, že euro našlo střednědobé dno. Technická analýza dává ještě euru menší prostor k oslabení přibližně 2 % na 1,15 - 1,155 EUR/USD. Nejpozději kolem těchto úrovní ale předpokládáme plné obnovení nákupního zájmu o euro s cílem 1,2 - 1,22 EUR/USD ve druhém pololetí tohoto roku. Předpokládáme hlavně uklidnění mezinárodních obchodních pří a stabilizaci vývoje v Itálii, byť ten stále bude do budoucna největším rizikem eura a rovněž těžištěm alernativního nepreferovaného scénáře pokračování oslabování eura.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web