Akcie

Írán: Parlamentní volby vyhráli radikální konzervativci

Úterý 25. únor 2020 20:44

Parlamentní volby Islámské republiky Íránu do Islámského poradního shromáždění podle předběžných výsledků po 12 letech vyhráli konzervativně radikální strany při silném poklesu volební účasti. Volby vytvoří větší tlak na reformí vládu prezidenta Hasana Rúháního, kterou tak oslabí.

Írán: Parlamentní volby Islámské republiky Íránu do Islámského poradního shromáždění

Rozbor
: Konzervativci získali 191 parlamentních křesel, reformisté vyhráli 16 parlamentních mandátů, nezávislých poslanců bude v novém parlamentu zasedat 34. V předchozích parlamentních volbách vyhráli těsně reformisté. Radikální konzervativci většinu v parlamentu získali volbami v roce 2008. 

Volby provázela nízká volební účast, vůči přechozím prlamentním volbám prudce klesla na 42,57 % z kolem 60 %. Je to nejnižší volební účast od Íránské islámské revoluce v letech 1978 - 1979. 

Hodnocení
: Nízká volební účast je způsobena jednak propuknutím epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu betakoronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové  respirační onemocnění 2019 COVID-19. 

Dalším důvodem je i deziluze Íránců v souvislosti s protesty v posledních letech, sestřelením civilního ukrajinského letadla letos v lednu 

Lidé ovšem propadají skepsi vzhledem k ekonomickým strastem způsobeným hospodářskými sankcemi Spojených států amerických po jejich odstoupení od jaderné dohody Íránu, Společného komplexního akčního plánu. 

To je i důvod volebních výsledků vedle nízkého počtu reformních kandidátů, jejichž řady diskvalifikovala Rada dohlížitelů, jmenovaná nejvyšším duchovním vůdce Íránu, ájatolláhem Sajjidem Rúhollláhem Chomejním. Taky proto opozice ale i oficiální představitelé Spojených států amerických volby označuje za podvodné. 

Volby nemají větší vliv na rozložení v moci Íránu, kterou pevně svírá nejvyšší duchovní vůdce. Vytvoří větší vnitrostátní tlak na reformí vládu prezidenta Hasana Rúháního, kterou tak oslabí. Vláda již tak obtížně čelí tlaku ze strany USA.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web