Akcie

Itálie: Krajně pravicová Liga Severu ladí koaliční rétoriku vlády k populistickému Hnutí pěti hvězd

Pondělí 26. březen 2018 19:16

Lídr krajně pravicové Ligy Severu Matteo Salvini v pondělí řekl, že je připraven jednat o složení vlády s populistickým Hnutím pětim hvězd poté, co obě strany o víkendu spojily síly k volbě předsedů obou komor parlamentu.

“Potřebujeme jednat s každým a určitě také s Hnutím pěti hvězd,” řekl Salvini v rozhovoru novinám pro Il Messaggero.

Sobotní volba stanovila, že dolní komoru parlamentu povede politik Hnutí pěti hvězd, zatímco horní komoru parlametnu, Senát, bude mít za předsedkyni političku středopravicové strany Vzhůru Itálie, jinak člena pravicové koalice, která celkově byť těsně parlamentní volby vyhrála.

Nejsilnější politickou stranou koalice se po volbách překvapivě stala krajně pravicová Liga Severu, která do pozice menšího partnera pravicové aliance odsunula právě Vzhůru Itálie.

Volby funkcí parlamentu zvýšily pravděpodobnost, že hlavní síly povolební italské politiky, populistické a euroskeptické Liga Severu a Hnutí pěti hvězd mohou spojit síly samostatně i v případě sestavení a podpory nové vlády. Takový vývoj se ještě před měsícem před volbami zdál nepravděpodobný, kdy Liga Severu i její konzervativní spojenci byli v jasném nesouladu s Hnutím pěti hvězd co se týče programu i personálního složení. Italská politika s bolestnými zkušenostmi nestability se ovšem v případě patových situací naučila sice oportunisticky zato variantně a flexibilně překonávat složité nástrahy a překážky a hledat řešení. I nyní se nesourodé politické strany snaží hledat různé varianty rozuzlení ve volbami rozděleném parlamentu. Prezident země Sergio Mattarella se připravuje zahájit formální rozhovory příští týden.

Salvini v inerview pro Telelombardia řekl, že stanoví 10 priorit příští vlády včetně reformy právního a penzijního systému, který odložil věk odchodu do důchodu a omezení imigrace. Již se nezmínil o konceptu rovné daně, předvolebního slibu, který by však zřejmě byl nekompatabilní s nákladným stěžejním programovým cílem Hnutí pěti hvězd “občanské mzdy” s cílem pomoci chudým a nezaměstnaným. Luigi Di Maio, lídr Hnutí pěti hvězd nastínil své priority v neděli z nichž zdůraznil potřebu zvrátit současné změny penzijního systému a snížit nezaměstnanost mladých. Také on se zdžel komentáře k občanské mzdě.

V dalším kompromisním signálu Salvini řekl, že je připraven netrvat na svém požadavku stát se premiérem, i když Liga Severu se stale nejsilněší stranou konzervativní aliance, která momentálně je nejsilnějším parlamentním blokem.

Liga Severu a Hnutí pěti hvězd disponují dostatečným počtem hlasů, aby vládly společně. Tato vyhlídka znepokojuje finanční trhy kvůli jejich společnému nepřátelství k rozpočtovým omezením EU a jejich slibům velkých výdajů v předvolební kampani.

Berlusconi, předseda Vzhůru Itálie, Salviniho obvinil, že jej ve volbách předsedů komor parlamentu zradil. Ačkoliv se oba později smířili, představitelé Vzhůru Itálie se obávají, že je LIga Severu vládu vytvoří samostatně s Hnutím pěti hvězd s omezeným ale populárním programem. Vzhůru Itálie ale i Evropa jako taková si dělají naděje, že právě Berlusconiho strana může populismus a euroskepsi Ligy Severu a Hnutí pěti hvězd vyvažovat a mírnit. Salvini vždy sliboval, že své partnery neopustí.

Volební preference minulého týdne ukázaly pokles podpory Vzhůru Itálie s tím jak středopravicoví voliči míří k Lize Severu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web