Dluhopisy

Itálie: Krajní politické strany nárokují účast ve vládě

Úterý 6. březen 2018 16:35

Krátce po italských parlametních volbách, antiimigrační Liga Severu a populistické Hnutí pěti hvězd, strany, které získaly nejvíce hlasů potvrdily zájem tvořit novou italskou vládu.

Krátce po italských parlametních volbách, antiimigrační Liga Severu a populistické Hnutí pěti hvězd, strany, které získaly nejvíce hlasů potvrdily zájem tvořit novou italskou vládu. Dalším signálem nástupu trhy obávané populistické koalice bylo vyjádření ekonomického šéfa Ligy Severu Borghiho, že prvním partnerem vyjednávání bude Hnutí pěti hvězd.

Součet všech hlasů potvrdil, že žádná strana v novém parlamentu nezíská většinu. Prezident Mattarella má zahájit formální koaliční rozhovory v dubnu. Dosud vládnoucí středolevicová Demokratická strana již vedle rezignace dřívějšího premiéra Renziho na funkci lídra strany oznámila odchod do opozice.

Výsledky italských voleb jsou mimojiné odrazem přes dílčí ekonomické oživení vleklé hospodářské slabosti země a v poslední době i nespokojenost s imigrační politikou EU. Změna politiky Itálie může být vážným problém probíhajících integračních procesů EU, fiskální politiky eurobloku, což může oslabit ekonomický sentiment a vyhlídky EU a vyvolat nejistotu a oslabit investice a euro.

Trhy se však dnes dále oklepaly ze včerejších poklesů. Euro roste na dvoutýdenní maximum k dolaru, roste i index DAX.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web