Kryptoměny

Jak se bude Bitcoin vyvíjet v roce 2018?

Úterý 13. březen 2018 16:58

Bitcoin je v současnosti jedním z nejpopulárnějších pojmů obchodního trhu. A oprávněně. Rok 2017 byl pro něj zcela mimořádný. Jeho cena vzrostla několikanásobně a v prosinci dosáhla až na metu 20 tisíc USD za jednotku.

Bitcoin je v současnosti jedním z nejpopulárnějších pojmů obchodního trhu. A oprávněně. Rok 2017 byl pro něj zcela mimořádný. Jeho cena vzrostla několikanásobně a v prosinci dosáhla až na metu 20 tisíc USD za jednotku. Při takovém tempu růstu bylo jasné, že musí zákonitě přijít korekce. 

Ta nastala hned v lednu, kdy Bitcoin padl až na hranici 6 tisíc USD. Otevřela se tak příležitost pro ty, kdo s nákupem v minulém roce otáleli, a kteří tím dostali možnost ho nakoupit za nižší cenu. Co však můžeme od Bitcoinu čekat v roce 2018? 

Je jisté, že se z této kryptoměny stal fenomén dnešní doby. „Z pohledu celého trhu se v minulém roce odehrály významné události, které s kurzem bitcoinu výrazně zahýbaly. Jednalo se především o snahy o regulaci těžařů ze strany čínské vlády, zákazy obchodování na korejských burzách, pozitivní zprávy o vytvoření futures kontraktů na derivátových burzách CME a CBOE nebo dlouho očekávaná softwarová aktualizace SegWit. Ta pomohla, bohužel nakonec ne v takovém rozsahu, vylepšit propustnost celé sítě. Ani tento rok nebude výjimkou,“ říká Josef Kvarda, hlavní analytik společnosti Finin group. Ta se zabývá investicemi na světových trzích a jako jedna z prvních v Česku obchody s kryptoměnami zprostředkovává. 

Lightning Network jako hlavní trend

Zásadní pozitivní zprávou pro bitcoin v tomto roce bude ale zřejmě spuštění tzv. Lightning Network. Nejznámější kryptoměnu v posledním roce trápila zahlcenost transakcemi, které těžaři nestačili potvrzovat, což také zapříčinilo extrémně vysoké poplatky za transakce (kdo zaplatí víc, toho transakce je dřív potvrzena). Tím pádem byl bitcoin jako platidlo téměř nepoužitelný a stával se pouze uchovatelem prostředků a přechodným můstkem pro nákup dalších alternativních kryptoměn (tzv. altcoinů).

Těžba kryptoměn není jen pro vyvolené. Čtěte, jak na to:

Jak těžit kryptoměny? Vstupní investice není tak vysoká, jak se může zdát

„Pro představu systém Visa dokáže zpracovat přibližně 50 tisíc transakcí za vteřinu, zatímco bitcoinová síť pouze sedm. A zde právě přichází na řadu Lightning Network. Ta umožňuje uživatelům vytvořit platební kanály, přes které jsou platby přičítány okamžitě. Po vytvoření se následně a najednou zapíší do blockchainu, ,účetní knihy‘ bitcoinu,“ vysvětluje odborník na kryptoměny společnosti Finin group Samir Djellil.

Jak celý systém funguje?

Představme si muže jménem Bob. Ten se každé ráno cestou do práce zastaví ve své kavárně, kde si za bitcoiny kupuje svůj oblíbený nápoj. Bob a kavárna vytvoří platební kanál tím, že společně zapíší určitou částku bitcoinů do blockchainu, přičemž ke konci musejí obě strany naráz potvrdit, že uskutečněné záznamy v něm jsou správné. Dejme tomu, že Bob alokuje ze svého 1 BTC a kavárna 0 (i to může), přičemž po několika nákupech bude konečný zůstatek 0,4 BTC pro Boba a 0,6 BTC pro kavárnu. Ke konci pak vznikne jedna transakce, která v sobě nese konečný zůstatek a je zapsána do blockchainu navždy.

Vývoj ceny bitcoinu za poslední rok:

Co ale nejvíc pomáhá řešit problém škálovatelnosti (a z čeho také vychází pojmenování Network)? Pokud v kavárně nakupuje i Alice a má již otevřen kanál s Bobem, může mu poslat bitcoin a on následně kavárně. Tímto se radikálně zmenšuje počet transakcí, které musejí být v síti potvrzeny. Bohužel je toto vylepšení stále v rané fázi testování, ale pokud se Lightning Network opravdu podaří spustit, bude to pro bitcoin znamenat, že svou pozici krále mezi kryptoměnami výrazně upevní. To se samozřejmě pozitivně odrazí na jeho ceně.

„Ti, co nakoupili bitcoin na začátku minulého roku, zhodnotili svoji investici téměř 20krát, což může znít až neuvěřitelně. Jaké jiné aktivum vám v současnosti dává příležitost takového zhodnocení? Na základě současné situace a událostí, jako je například spuštění tzv. Lightning Network, se dá očekávat pozvolný růst. Přitom bychom se mohli v tomto roce podívat i k 50 tisícům dolarů za jednotku,“ domnívá se Djellil.

Ať už jsou prognózy jakékoli, je jasné, že i tento rok bude pro bitcoin a kryptoměny obecně dalším významným rokem.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web